Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe. Pomieszaj łyżką, aby stworzyły jednolite ciasto.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w foremce. Odstaw foremkę jeszcze na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij chleb z foremki i odlep papier. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Magda 10 lutego 2017 o 08:07

    Witam. Czy zamiast mąki pszennej,mogę dać żytnią razową?
    Pozdrawiam

    • Tosia 12 lutego 2017 o 16:13

      Dzień dobry,
      Akurat w przypadku tego chleba sprawa się za bardzo skomplikuje, bo z mąki żytniej inaczej się przygotowuje ciasto i inaczej piecze. Proponuję zatem po prostu znaleźć przepis pasujący do mąki, z jakiej chce Pani upiec 🙂
      Proponuję np. ten przepis (może być tylko z mąki żytniej razowej) https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej