Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Do składników zacznij dolewać wodę i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta grubą bagietkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zrób nacięcia nożem wzdłuż i przykryj ciasto materiałową szmatką lub folią aluminiową. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej