Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Kolorową paprykę kroimy w cienkie paseczki i smażymy na oliwie do momentu, aż zmięknie. Pod koniec doprawiamy warzywa słodką papryką w proszku, wędzoną oraz ostrą. Solimy 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy do wystudzenia.
autoliza
30 min
autoliza
2. Mąkę pszenną przesypujemy do miski, dodajemy aktywny zakwas żytni oraz wodę i mieszamy tylko do połączenia się składników. Odstawiamy pod przykryciem na 30 min. w temperaturze pokojowej. Na tym etapie należy stopniowo dodawać wodę do ciasta. Ze względu na różną chłonność mąki oraz gęstość posiadanego zakwasu może trzeba będzie dodać więcej wody lub zmniejszyć jej ilość. Warto też mieć na uwadze, że dodanie papryki w kolejnym etapie może jeszcze lekko rozluźnić ciasto.
Wyrabianie ciasta na chleb
15 min
Wyrabianie ciasta na chleb
3. Do ciasta na chleb dodajemy przesmażoną paprykę oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy gładkie i badzo elastyczne ciasto na chleb, które łatwo odchodzi od dłoni, ale jednocześnie nie tak twarde, by tworzyć zwartą kulę.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
4. Wyrobione ciasto na chleb pszenny z papryką odstawiamy na 2,5 h do wyrośnięcia. W tym czasie dwukrotnie składamy ciasto jak kopertę, co poprawia jego strukturę oraz ułatwia uformowanie bochenka. W tym czasie ciasto na chleb powinno zwiększyć swoją objętość o około 30-50%.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do oprószonego mąką koszyka rozrostowego. Pszenny chleb z papryką odstawiamy do wyrastania pod przykryciem na ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
6. W czasie, gdy chleb pszenny z papryką wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Wyrośnięty bochenek nacinamy wg uznania i pieczemy przez 25 min. w 250 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 15 min. lub do momentu uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Chleb można także upiec we wcześniej rozgrzanym naczyniu żeliwnym.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej