Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem na 1h lub do podwojenia objętości.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kulę. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią aluminiową i odstaw z powrotem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

pieczenie
25 min
pieczenie

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia. Piecz przez ok. 25 aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • anonim milosnik chleba 21 listopada 2023 o 17:44
    Ocena:

    mniam, dobre

  • brewka wierzbno 8 lutego 2018 o 11:23

    dziś upiekłem chleb pszenny,jest super

  • ala 6 grudnia 2016 o 17:54

    czy można zamienić suche drożdże na zwykłe, jeśli tak to na jaką ilość

    • Tosia 6 grudnia 2016 o 21:12

      To będzie 10 g świeżych drożdży, trzeba jeszcze z nich zrobić oczywiście zaczyn drożdżowy

  • Patrycja 27 października 2016 o 12:52

    Witam, czy można ten chleb zostawić do wyrastania na noc w lodowce? Osobiście wole przygotowywać chleb wieczorem a piec rano i nie wiem, czy tak można postąpić z każdym chlebem?

  • Anita 18 lutego 2016 o 12:07

    Mąka pszenna chlebowa to jaki będzie typ? 650? Pozdrawiam!

    • Tosia 19 lutego 2016 o 18:09

      Znalazła Pani jeden z najstarszych przepisów z zakwasem na blogu 🙂 Nowsze są trochę bardziej dopracowane, ale jeśli ma Pani koniecznie ochotę na ten wypiek to podpowiem, że może być to mąką pszenna o typie 550, 650 lub 750 🙂
      Pozdrawiam.

  • Dominika 28 grudnia 2012 o 19:45

    Chleb b. dobry, ale dla mnie dużo za słony… następnym razem zrobię z połowy ilości.

    • Śliwka 28 grudnia 2012 o 19:57

      Tak to juz jest, ze kazdy ma inna potrzebe solenia. Zachecam do zmniejszenia ilosci, bedzie zdrowiej:) pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej