Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, chłodnik (lub kefir z posiekanym pęczkiem botwiny), sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie elastyczną formę (będzie trochę jak glina przez ciasto żytnie).
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy na dwie godziny. Stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej