Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, chłodnik (lub kefir z posiekanym pęczkiem botwiny), sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie elastyczną formę (będzie trochę jak glina przez ciasto żytnie).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy na dwie godziny. Stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb 25 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min