Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, chłodnik (lub kefir z posiekanym pęczkiem botwiny), sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie elastyczną formę (będzie trochę jak glina przez ciasto żytnie).
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy na dwie godziny. Stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, nacinamy z wierzchu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb 25 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Renata 20 lipca 2018 o 12:47

    Witam,

    A jaka będzie średnica koszyka do wyrastania ciasta? Czy stosuje Pani jeden rozmiar do wszystkich okrągłych chlebków, czy różne? Jestem w trakcie zamawiania i nie mam pojęcia jaka wielkość, żeby nie zamówić za dużego albo za małego.

    • Tosia 24 lipca 2018 o 11:29

      Dzień dobry,
      Zazwyczaj są to koszyki ze średnicą 20-23 cm. Wtedy pasuje jak ulał do ciasta z proporcjami 500-600 g mąki.

      • Renata 26 lipca 2018 o 11:07

        ehhh zamówiłam 32 cm, co oznacza, że pewnie bardzo spłaszczony mi wyjdzie

  • Kamila 23 maja 2018 o 21:47

    Wygląda bardzo ciekawie, juz wiem jaki chleb upieke w weekend

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej