Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dodawaj wodę i zagniataj ciasto. Dolewaj powoli aż ciasto będzie miało elastyczną, jednolitą konsystencję. Gdy ją osiągnie zagniataj intensywnie przez ok. 5-7 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp folię mąką, umieść w środku ciasto i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej obok lekko nagrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski i zagnieć ponownie przez kilka minut. Uformuj z ciasta kulę, ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę luzu od góry, aby ciasto miało miejsce, aby urosnąć) i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Odkryj ciasto przykryte folią i włóż razem z blachą do piekarnika. Piecz przez ok. pół godziny, aż bochenek zbrązowieje i po wsadzeniu w ciasto wykałaczki wyjdzie sucha. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min