Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i olej.

wyrabianie
4 min
wyrabianie

2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 4 minuty.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę (10x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto. Łyżkę zwilżamy wodą. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką i przykrywamy formę na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do pieca. Pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej