Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca dodaj cebulę. Smaż cebulę aż się zeszkli, a następnie dodaj miód. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie dodaj sok pomidorowy. Pomieszaj i zdejmij z ognia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Poczekaj aż mieszanina soku pomidorowego z cebulą będzie ciepła, ale nie gorąca. Gdy będzie, dodaj do niej wszystkie składniki poza wodą. Zacznij zagniatać ciasto. Powoli zacznij dolewać wodę aż całość osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw blachę w ciepłe miejsce, na przykład pod kaloryferem. Daj bochenkowi urosnąć przez ok. 2 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj chlebowi ostygnąć na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej