Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Obrane pistacje wrzucamy na suchą patelnię. Prażymy przez 3-4 minuty. Do wysokiego naczynia wrzucamy prażone pistacje, dodajemy wodę oraz oliwę i miksujemy za pomocą blendera na pastę. Kontrolujemy konsystencję dodając ewentualnie więcej oliwy lub wody. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, pastę pistacjową i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb ok. 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Po 4-5 minutach przekładamy je do keksówki (15x22cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3,5-4 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej