Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj składniki na zaczyn w misce. Przykryj folią aluminiową i odstaw w cieple miejsce na ok. 6-8 h.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3.Przygotuj koszyk do wyrastania. Wyłóż go oprószoną mąką szmatką i umieść w niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przerzuć ciasto na blachę przerzucając koszyk do góry nogami na blachę. Piecz ok. 30 minut aż bochenek zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • patrycja 24 marca 2014 o 20:06

    Właśnie go wyciągnęłam z piekarnika pięknie pachnie i jest cudowny w smaku.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej