Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową na ok. 8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagniataj aż osiągniesz jednolite ciasto a następnie dodatkowo przez kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3.Umieść ciasto w 20 centymetrowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
pieczenie
35 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Ostudź przed krojeniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Roman 4 lutego 2014 o 21:29

    Dzień dobry!
    Miłe panie,zrobiłem z waszego przepisu chlebek na piwie-jest bardzo dobry,rewelacyjny.Bardzo się cieszę że mogę korzystać z waszych doświadczeń i przepisów.Ja nie mieszkam w Polsce od bardzo dawna,ale pamiętam smak angielek jakie się kupowało w sklepach i bardzo chciałbym taką angielkę upiec.Czy mogę was prosić moje panie o pomoc w tym temacie?Z góry bardzo dziękuję.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej