Nie jestem wielką fanką surowej papryki i co ciekawe, większość moich znajomych również za nią nie przepada. Gdy dodaję ją do ciepłych potraw, na przykład do mięsa, nie zbyt dobrze się później czuje. Co innego z papryką mieloną, która nadaje potrawom „paprykowego” aromatu. Dzięki niej smakują niezwykle!
Ilość przetworów paprykowych na rynku po prostu zadziwia. W szczególności tych naturalnie ostrych. Uwielbiam pasty i płynne przyprawy na ich bazie. Postanowiłam więc zrobić z nimi to, co robię z wszystkim co lubię- dodać je do chleba. Nie chciałam jednak, żeby zabijał ostrością, także poza mieloną ostrą papryką dodałam również jej słodki odpowiednik.
Proponuje pomieszać mąkę pszenną:
300g typ 650
150g typ 500. Standardowa waga chleba pszennego.
Czas pieczenia 30min.
No i te prochy (drożdże), lepsza opcją byly by naturalne. W proszku drożdże sa uszlachetnione chemia typu LIMO albo BOCIAN. Prochy tego typu są już standardem w kazdym kilogramie mąki. A te oregano spoko sprawa. Dzik
chlebek super, bardzo smakował mojej rodzince, następnym razem muszę upiec 2szt, :))))