Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na blacie lub w misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj ją powoli, gdyż siemię lniane w miarę zagniatania i dolewania wody będzie pęcznieć, co może sprawić, że później ciasto będzie zbyt klejące. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto, lekko uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2-2,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Ostudź bochenek.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej