Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Na blacie lub w misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj ją powoli, gdyż siemię lniane w miarę zagniatania i dolewania wody będzie pęcznieć, co może sprawić, że później ciasto będzie zbyt klejące. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto, lekko uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2-2,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Ostudź bochenek.
Ocena czytelników: 2.33 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Julia 3 sierpnia 2021 o 23:23
    Ocena:

    Pyszny chleb! Najlepszy jeszcze ciepły. Tylko trochę mało wyszło, aby na jeden mały bochenek.

  • Beata 19 sierpnia 2017 o 15:12
    Ocena:

    Nie wyszedł chleb tylko twardy kamień ,dodam ze trzymałam się przepisu.

  • asia 9 czerwca 2013 o 15:01

    hej,
    czy mogę użyc mąki orkiszowej typ 2000??

    • Śliwka 14 czerwca 2013 o 21:15

      Oczywiście można, ale ostrzegam, że chleb będzie miał nieco inną konsystencję. Proszę eksperymentować i podzielić się wrażeniami!

  • Ala 18 marca 2013 o 09:45

    Witam!
    Mam pytanie zakwas z mąki orkiszowej robi się tak samo jak z żytniej?
    Pozdrawiam

  • Monika 1 marca 2013 o 21:14
    Ocena:

    Chleb mi niestety nie wyrósł. Czy w przepisie nie powinien znaleźć się cukier?

    • Śliwka 4 marca 2013 o 22:32

      Cukier można dodać do smaku, ale nie jest niezbędny.
      Może przyczyną niewyrośnięcia jest zbyt mała ilość drożdży? W przepisie jest mowa o suszonych drożdżach, natomiast jeśli Pani użyła świeżych, powinno być ich ok. 20 g.
      Inną przyczyną mogą być nieaktywne drożdże. Czasami się to zdarza, wtedy najlepiej zakupić nowe.
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej