Mąka orkiszowa ma to do siebie, że upieczony z jej użyciem chleb jest niezwykle sprężysty w środku i znacznie później traci świeżość. Orkiszowe bochenki chleba to prawdę mówiąc jedne z moich ulubionych.
Lubicie chleby na zakwasie? Charakteryzują się ciężkim, wilgotnym wręcz miąższem. Niektórzy wolą puszyste wypieki na drożdżach, ale ja naprawdę nie mogę się zdecydować co wolę. Jeśli nie macie akurat wyhodowanego aktywnego zakwasu żytniego, lub po prostu nie macie czasu na dłuższe czekanie aż wasz chleb na zakwasie urośnie, proponuję Wam małe „przekłamanie”. Do tego drobnego kulinarnego oszustwa potrzebne Wam będzie siemię lniane.
Może część z Was miała do czynienia z siemieniem lnianym w przykrych przypadkach podrażnień układu pokarmowego. Ziarna zalane wodą po jakimś czasie zaczynają tworzyć galaretowatą maź, która (przynajmniej dla mnie) jest bardzo nieprzyjemna do wypicia. Siemię lniane jednak świetnie sprawdza się do „zwilgotnienia” miąższu chleba. Dzięki niemu możemy cieszyć się chlebem, który smakuje niczym rasowy zakwasowiec, bez czekania i konieczności hodowania zakwasu.
Pyszny chleb! Najlepszy jeszcze ciepły. Tylko trochę mało wyszło, aby na jeden mały bochenek.
Chleby na drożdżach są najlepsze gdy są świeże 🙂
Nie wyszedł chleb tylko twardy kamień ,dodam ze trzymałam się przepisu.
hej,
czy mogę użyc mąki orkiszowej typ 2000??
Oczywiście można, ale ostrzegam, że chleb będzie miał nieco inną konsystencję. Proszę eksperymentować i podzielić się wrażeniami!
Witam!
Mam pytanie zakwas z mąki orkiszowej robi się tak samo jak z żytniej?
Pozdrawiam
Witam.
Nie jest to często stosowany zabieg, jednak możliwy w wykonaniu. Zakwas z mąki orkiszowej powinien się udać według tego przepisu https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/, pod warunkiem, że zostanie użyta mąka orkiszowa pełnoziarnista.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Proszę też dać znać, czy udało się zakwas wyhodować 🙂
Chleb mi niestety nie wyrósł. Czy w przepisie nie powinien znaleźć się cukier?
Cukier można dodać do smaku, ale nie jest niezbędny.
Może przyczyną niewyrośnięcia jest zbyt mała ilość drożdży? W przepisie jest mowa o suszonych drożdżach, natomiast jeśli Pani użyła świeżych, powinno być ich ok. 20 g.
Inną przyczyną mogą być nieaktywne drożdże. Czasami się to zdarza, wtedy najlepiej zakupić nowe.
Pozdrawiam.