Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki. Dodajemy drożdże, sól. Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy. Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 20 stycznia 2024 o 16:02

    Witam,

    Jesli robilabym bez dodatku orzechow, trzeba by odjac czesc wody, jesli tak to jaka ilosc dodac?

    Pozdrawiam

  • Aneta 24 listopada 2022 o 20:32
    Ocena:

    Chleb wyszedł pyszny ale słabo mi wyrósł co mogło być przyczyną, trzymałam się ściśle przepisu tylko wyrabiałam ręcznie🤔

  • Aneta 24 listopada 2022 o 13:37
    Ocena:

    Witam, jakie wymiary keksówki?

  • Kasia 20 listopada 2022 o 23:14
    Ocena:

    W składnikach nie ma cukru. Ile zatem go dodać?

    • Małgosia 21 listopada 2022 o 08:09

      Przepis musiał ulec zmianie na przestrzeni lat. Cukier nie jest potrzebny.
      Wśród wielu osób panuje mit, że należy wzbogacać składniki o cukier, by drożdże pracowały, ale ja nie rekomenduję takiej praktyki.
      Ten chleb od samej mąki i orzechów będzie miał wyczuwalne słodkie nuty, a drożdżom też wystarczy 🙂

  • Oliwia 12 sierpnia 2017 o 21:19
    Ocena:

    Witam. Czy chodzi o pieczenie z termoobiegiem czy góra – dół ? Chlebek ślicznie wyrósł i teraz tylko upiec i gotowe 🙂

  • pasia 13 stycznia 2014 o 20:56

    Czy ten chlebek wychodzi kleisty,taki wilgotny,bo nie lubię takich chlebów.

    • Tosia 14 stycznia 2014 o 20:09

      Nie, z tego przepisu nie wychodzi wilgotny chleb, jeśli nie lubi Pani takich wypieków, proszę unikać tych żytnich.
      Orkiszowe raczej nie powinny być nieprzyjemnie wilgotne 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej