Jesień to dla wielu osób smutny czas. Żegnając się z latem, już na wstępie przeklina się jesień i zbliżające się obowiązki. Nie dając tej porze roku nawet szansy.
Dni są coraz krótsze, a do tego wszystkiego jeszcze coraz chłodniejsze. Zamiast spacerować po tracącym barwy lesie. Ma się ochotę zostać cały dzień pod kołdrą w łóżku.
Gdy jemy śniadanie, wspominamy wakacyjne poranki, kiedy można było wsypać do owsianki garść malin, albo zjeść kanapkę z cudownie pachnącym latem pomidorem.
Nie można jednak żyć wspomnieniami. Trzeba cieszyć się porą roku, która nastała i dostrzegać jej zalety.
Co prawda na rzecz jesieni straciliśmy letnie warzywa i owoce sezonowe. Przyszła za to pora na orzechy i nimi można teraz się radować.
Moje ulubione to orzechy nerkowca, które wymieszałam z migdałami i orzechami włoskimi, dodając je do chleba. Nie bez powodu wybrałam tutaj mąkę orkiszową.
Moim zdaniem najlepiej komponuje się właśnie z nimi, ponieważ ma lekko orzechowy posmak.
Zachęcam do spróbowania tego jesiennego bochenka domowego chleba 🙂
Witam,
Jesli robilabym bez dodatku orzechow, trzeba by odjac czesc wody, jesli tak to jaka ilosc dodac?
Pozdrawiam
Witam,
Jesli robilabym bez dodatku orzechow, trzeba by odjac czesc wody, jesli tak to jaka ilosc dodac?
Pozdrawiam
Nie, orzechy nie chłoną na tyle.olynu, by miało to znaczenie.
Chleb wyszedł pyszny ale słabo mi wyrósł co mogło być przyczyną, trzymałam się ściśle przepisu tylko wyrabiałam ręcznie🤔
Witam, jakie wymiary keksówki?
Około 11x25cm będzie OK
W składnikach nie ma cukru. Ile zatem go dodać?
Przepis musiał ulec zmianie na przestrzeni lat. Cukier nie jest potrzebny.
Wśród wielu osób panuje mit, że należy wzbogacać składniki o cukier, by drożdże pracowały, ale ja nie rekomenduję takiej praktyki.
Ten chleb od samej mąki i orzechów będzie miał wyczuwalne słodkie nuty, a drożdżom też wystarczy 🙂
Witam. Czy chodzi o pieczenie z termoobiegiem czy góra – dół ? Chlebek ślicznie wyrósł i teraz tylko upiec i gotowe 🙂
Zawsze pieczemy góra-dół, a jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy ten chlebek wychodzi kleisty,taki wilgotny,bo nie lubię takich chlebów.
Nie, z tego przepisu nie wychodzi wilgotny chleb, jeśli nie lubi Pani takich wypieków, proszę unikać tych żytnich.
Orkiszowe raczej nie powinny być nieprzyjemnie wilgotne 🙂