Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż do wyrobienia elastycznego i gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Przygotowujemy formę keksówkę poprzez natłuszczenie bądź wyłożenie papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do naszej formy keksowej natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy i zostawiamy na około 1-1,5 h przykrytą ściereczką i w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Chleb pieczemy najpierw przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy kolejne 15-20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej