Dawno nie piekłam chleba na mące orkiszowej, a przecież jest o wiele zdrowsza od mąki pszennej. Już zapomniałam, jak bardzo lubię orkiszowe chleby z porowatym, elastycznym miąższem i lekko orzechowym posmakiem. Postanowiłam to szybko zmienić i upiec prosty chleb z dodatkiem miodu. Wspaniałe połączenie!
Czy można ten chlebek zrobić z samej mąki orkiszowej jasnej? Akurat zabrakło mi mąki razowej.
Można 🙂
Dzień dobry! Jakie wymiary powinna mieć forma keksówka? Z innych przepisów z tej strony wiem, że moja bywa za duża, więc w razie czego chciałabym zwiększyć nieco ilość składników 🙂
Dzień dobry 🙂
To stary przepis, ale patrząc na proporcje powiedziałabym, że 10-12×24-25 cm 🙂
Witam, czy konieczna jest mąka pszenna czy można ją zamienić na większą porcje mąki orkiszowej?
Można śmiało zastąpić mąką orkiszową, ale jasną 🙂 Wtedy proporcje będą bez zmian 🙂
Fajny. Taki trochę słodkawy graham. Musiałam niestety zamienić razowã orkiszową na razowà pszennã, bo ta pierwsza nie do dostania była. Ale wyszedł. Dziękuję za przepis.
Ciekawe, czyli z tych proporcji wyszedł zupełnie inny chleb, bo pszenny razowy z miodem, ale fajnie, że się udał i smakował 🙂
Pyszny chleb, mój pierwszy orkiszowy. Miód świetnie sie komponuje, dodałam też płatki owsiane i słonecznik, pychotka!
Świetny pomysł z dodatkiem płatków owsianych i słonecznika 🙂
Mam pytanie, co zrobić, żeby skórka chleba byłą tak delikatna, jak na zdjęciu? Upiekłam ten chleb, jest pyszny, a do ieału brakuje mu tylko delikatności 🙂
Nie wiem jaki wygląda Pani chleb i czy faktycznie mu brakuje czegoś, ale aby skórka była mniej przypieczona proponuję piec w 180 stopniach. Można wierzch posmarować białkiem 🙂
Witam. Upiekę ten chlebek na Święta. mam pytanie: czy można uformować i upiec go jako okrągły bochenek?
Witam serdecznie.
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Tak, jak najbardziej, można taką modyfikację bez problemu wprowadzić 🙂
Czy można ten chleb upiec w automacie?
Tak, wystarczy w odpowiedniej kolejności umieścić składniki w automacie 🙂
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam
Witam, czy drożdże można zastąpić zakwasem? posiadam żytni i pszenny
Witam,
Przykro mi, ale modyfikowanie receptur z chlebów drożdżowych na chleby na zakwasie nie jest dobrym pomysłem. Pojawia się tyle komplikacji i cały przepis i czas wykonania wyglądałby inaczej, że nie ma to sensu.
Można natomiast modyfikować chleby na zakwasie po swojemu np. prosty chleb oliwski, w którym można dodać mąkę orkiszową w podobnych proporcjach i miód: https://smakowitychleb.pl/chleb-oliwski-na-zakwasie-zytnim/
A oto inne przepisy z bloga na chleb na zakwasie z mąką orkiszową:
Pozdrawiam.
domowy chleb najlepszy:)