Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas mieszamy z letnią wodą. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone) oraz sól. Powoli wlewamy zakwas z wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (posypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, ustawiamy 200 stopni i pieczemy ok. 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej