Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • 19 listopada 2019 o 21:02

    Dwukrotnie odstawiony na 2h do wyrastania – nie wyrasta 🙁 Co jest nietak?!

    • Tosia 20 listopada 2019 o 16:36

      Nie sądzę aby to była kwestia receptury, raczej zakwasu. Czy był aktywny i bąbelkował przed przygotowaniem ciasta?

  • Majka 15 października 2017 o 10:55
    Ocena:

    Chlebek doskonały ? Lawenda nie dominuje w smaku, nadaje miłego aromatu. Ciasto świetnie się formuje.

  • Dorota 29 sierpnia 2017 o 18:49

    UPIEKŁAM,JEST REWELACYJNY,I TEN ZAPACH LAWENDY ZERWANY DZIEŃ WCZEŚNIEJ….PRZEPYSZNY?

  • wiola 30 kwietnia 2017 o 15:12
    Ocena:

    witam! upiekłam chlebek ale z dodatkiem kminku bo niestety nie dysponuje lawendą nawet nie wiem gdzie ją można kupić . Wyszedł smaczny i pachnący. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej