Przepis

przygotowywanie zaczynu
240 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 3-4 godziny, aż podniesie się i zacznie bąbelkować.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto właściwe. Pomieszaj łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Foremkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 40 minut. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby chleb nie zaparzył się od dołu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej