Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Odmierz 200 ml piwa i wlewaj powoli, zagniatając ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję oraz dodatkowo przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, utwórz z niego rulon i podziel 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min