Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w dużej misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Odmierz 200 ml piwa i wlewaj powoli, zagniatając ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję oraz dodatkowo przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, utwórz z niego rulon i podziel 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej