Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy mus śliwkowy, sól i aktywny zakwas. Wlewając powoli wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. O kilku minutach przekładamy je do posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie keksówka 10x22 cm). Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej