Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy mus śliwkowy, sól i aktywny zakwas. Wlewając powoli wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
wyrastanie
2. O kilku minutach przekładamy je do posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie keksówka 10x22 cm). Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min