Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy mus śliwkowy, sól i aktywny zakwas. Wlewając powoli wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. O kilku minutach przekładamy je do posmarowanej tłuszczem blachy (u mnie keksówka 10x22 cm). Wierzch ciasta wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 30 kwietnia 2017 o 22:34

    Bardzo smaczny I slodki chlebek. Zastanawiam sie czy gdybym dala mleko ryzowe zamiast wody, nie wyszedlby troche lzejszy? Bo nie wyrosl mi jakos super

  • gin 8 października 2014 o 21:06

    Taki chleb musi być pyszny! Uwielbiam takie niecodzienne połączenia 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej