Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy. Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

przygotowanie do drugiego wyrastania
2 min
przygotowanie do drugiego wyrastania

3. Koszyk do wyrastania lub misę obsypujemy płatkami owsianymi.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

4. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy do koszyka i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy z wierzchu ostrym nożem.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Pieczemy przez około 30 minut lub do odpowiedniego zarumienienia. Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej