Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z 3 łyżkami maku. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1h i 45 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu (widoczne na zdjęciu). Do powstałych szczelin wsypujemy mak. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, z opcją góra+dół. Chleb pieczemy 25 minut, następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany. Przed podaniem studzimy chleb na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min