Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie. Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę. Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej