Kochacie malownicze Kaszuby? To nie tylko fantastyczne miejsce na grzybobranie, ale też mekka wszystkich miłośników dobrej kuchni i pysznych wypieków. Ten chleb kaszubski z dodatkiem ziemniaków i kefiru smakuje wspaniale i długo utrzymuje świeżość!
Kochacie malownicze Kaszuby? To nie tylko fantastyczne miejsce na grzybobranie, ale też mekka wszystkich miłośników dobrej kuchni i pysznych wypieków. Ten chleb kaszubski z dodatkiem ziemniaków i kefiru smakuje wspaniale i długo utrzymuje świeżość!
mąka żytnia razowa 150 g
letnia woda 230 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 130 g
mąka żytnia typ 720 300 g
ziemniaki młode 100 g
kefir 250 g
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie. Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę. Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
2. Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Wasze komentarze