Chleb jogurtowy – przepis idealny dla początkujących
Chleb z dodatkiem jogurtu to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę przygotowania i pyszny smak jogurtu naturalnego. Muszę przyznać, że ten chleb zaskoczył mnie swoją niesamowitą miękkością i delikatnością smaku. Jestem przekonana, że uda się każdemu z Was, nawet początkującym domowym piekarzom. To, co wyróżnia ten przepis spośród innych, to brak konieczności drugiego zagniatania ciasta. Jak sami wiecie, upraszcza to proces przygotowania, co jest doskonałą wiadomością dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba. Chleb jogurtowy jest super rozwiązaniem na co dzień, bo po dodaniu do ciasta jogurtu oraz mleka zachowuje świeżość nawet kilka dni po upieczeniu.
Dlaczego chleb jogurtowy to doskonały wybór?
Wybór chleba z dodatkiem jogurtu nie jest przypadkowy. Poprzednio upiekłam te bułeczki okazały się one strzałem w 10! Po czasie zdecydowałam, że warto przetestować, jak będzie smakować chleb przygotowany w podobny sposób. Jogurt wpływa na niezwykłą strukturę chleba, dzięki czemu jego wnętrze staje się niezwykle miękkie i wilgotne.
Porady dla początkujących piekarzy
Dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w świecie pieczenia chleba, ten przepis może okazać się idealnym. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pomogą Wam osiągnąć doskonałe rezultaty. Przede wszystkim składniki powinny być wysokiej jakości – świeży jogurt i dobrej jakości mąka to podstawa. Pamiętajcie też, że przed dodaniem do ciasta, jogurt musi postać przynajmniej godzinę poza lodówką, aby nabrał temperatury zbliżonej do pokojowej. Dzięki temu chleb pięknie Wam wyrośnie.
Pamiętajcie, że przepis tworzy ramę, ale nie należy trzymać się sztywno przepisu i czasu. Należy uwzględnić chłonność mąki, gęstość jogurtu i dolewać płyn stopniowo, bo ilość może być inna niż podana w obie strony. Podobnie z czasem – trzeba obserwować ciasto. Niemal się nie zdarza, by czas był dokładnie taki jak podany. Wpływ mają na to zarówno warunki panujące w miejscu, gdzie chleb wyrasta, jak i składniki, z jakich ciasto zostało przygotowane.
Napisz jak udał się ten przepis!
Czy próbowaliście już piec chleb z dodatkiem jogurtu? A może dopiero macie to w planach i chcecie jeszcze zadać jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem! Pochwalcie się, jak upiekł się Wasz chleb. Jeśli w przyszłości będziecie chcieli wypróbować inne wypieki na jogurcie, zachęcam do wypróbowania przepisu na bułeczki jogurtowe na zakwasie, albo te chrupiące precle orkiszowe. Dla miłośników słodkich bułeczek polecę te niezwykle aromatyczne jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem. Czekam na Wasze komentarze!
Dzień dobry 🙂
To kolejny przepis, który będę testować z Pani strony (wcześniejsze wychodzą pycha!) i mam pytanie – czy jogurt powinien być zimny z lodówki czy lepiej, żeby miał temperaturę pokojową? pozdrawiam 🙂
Najlepiej, żeby był w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
Mam takie pytanie, czy ten chleb może zostać chlebem „tostowym”? Bo wygląda jakby mógł 🙂
Chodzi mi o to, czym generalnie charakteryzuje się jest chleb tostowy poza tym że ma malutkie dziurki i jest miękki? Chcę zrobić sobie bazę kilku chlebków z przeznaczeniem do tostera i ten wpadł mi w oko „na wygląd” 🙂
Jeśli dodamy do ciasta jajko i topione masło, to już będzie można go nazwać tostowym 🙂
Jakiej wielkości ta forma do wypieku?
Klasyczna keksówka, czyli np. 12×30 cm
Tosiu zanim odpowiedziałaś zdążyła już wsadzić do formy i włożyłam do keksówki 10×20 i wyszedł super chlebek…ta klasyczna keksówka 12×30 byłaby za duża i chlebek wyszedł by płaski tak na moje oko 🙂
To nawet dobrze się złożyło, tak tylko rzuciłam oko na chleb i dopiero teraz dopatrzyłam, że w przepisie jest tylko 300 g mąki, więc faktycznie im mniejsza foremka, tym lepiej. Chociaż keksówkę za klasyczną uważa się właśnie w wymiarach 10-12 na 20-30, a to faktycznie spora różnica przy tak małym chlebie. To bardzo stary przepis, z początku bloga, jak prowadziłam go z koleżanką i jest to jej przepis 🙂
Zrobiłam jakiś czas temu, ale mimo że dodałam wszystkiego według przepisu, chleb wyszedł zdecydowanie za słony…
To pewnie używa Pani mało soli w kuchni. Dodatek soli jest zawsze kwestią indywidualną, dla jednych łyżeczka to będzie za dużo, a dla innych 2 łyżeczki to będzie za mało, dlatego warto kierować się swoimi kubkami smakowymi. Generalnie łyżeczka to powinien być standard, aby wypiek miał smak 🙂
Zdecydowanie za słony. Zrobię jeszcze raz z 1/3?soli z przepisu bo jest mięciutki, jednak smaku przez sól nie da się ocenić.
Robiłam kilka dni temu..ale w automacie…pyszny…pozdrawiam.
Jaki jest przelicznik ilości suszonych drożdży na świeże?
pozdrawiam
Dzień dobry,
1 łyżeczka suszonych drożdży instant to około 12 g drożdży zwykłych. Proszę pamiętać, że w przeciwieństwie do suchych drożdży, świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Zachęcam do poczytania naszego niezbędnika: https://smakowitychleb.pl/chleb-na-drozdzach-krok-po-kroku/.
Pozdrawiam
Wielkie dzięki 😉
pozdrawiam
Jest po prostu przepyszny 🙂 Będę próbować kolejne przepisy 🙂