Lubię eksperymentować ze smakami chleba dodając do nich co raz to nowe płyny zamiast tradycyjnego użycia wody. Dowodem na to, że można użyć praktycznie wszystkiego w płynnej formie, co nadaje się do wypicia jest kolejny przepis, który chciałabym wam przedstawić- chleb herbaciany.
Używałyśmy już wielu innych napojów, ale wcześniej nie eksperymentowałam z herbatą. Idealnie wpłynęła na smak i konsystencję chleba, gdyż wyszedł wyjątkowo delikatny. Wystarczy zaparzyć odpowiednią ilość herbaty w dzbanku, poczekać aż lekko ostygnie i już nadaje się do użycia przy zagniataniu ciasta. Polecam, bo jest wyjątkowo prosty w wykonaniu.
Ile wsypać herbaty na 250 ml wody?Kupiłem 20 dkg niezbyt wydajnej chcę ją wykorzystać
Standardowo przyjmuje się około 10g suszu herbacianego na 500ml wody.
Chlebek przepyszny, ale zachęcam do lekkich zmian 🙂 każda herbata wypływa delikatnie na konsystencję chlebka po upieczeniu (najlepszy wyszedł w mieszance Rooibos + mięta pieprzowa) 🙂 szkoda tylko, że nie wyczuwa się smaku herbat 🙁
Świetny pomysł! Muszę też poeksperymentować ze smakami!