Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotuj zaczyn. Pomieszaj ze sobą składniki w misce i przykryj ją folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W dużej misce pomieszaj wszystkie składniki na ciasto chlebowe oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejać się od rąk. Porcja to około 200 ml, ale lepiej sugerować się konsystencją, gdyż dużo zależy od indywidualnej konsystencji guacamole. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Koszyk do wyrastania chleba lub miseczkę wyłóż materiałową szmatką i obsyp ją mąką. Umieść ciasto w koszu/ w miseczce. Wystającymi częściami szmatki przykryj chleb i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywając go blachą i odwracając do góry nogami. Piecz ok. 35 minut aż mocno zbrązowieje. Odstaw do wystygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej