Chleb gryczany – z mąki gryczanej
Dla miłośników intensywnych smaków przygotowałam przepis na chleb gryczany, który może stać się Waszym nowym ulubieńcem. Ponieważ pieczywo z mąki gryczanej wyróżnia się unikalnym smakiem i niepowtarzalną konsystencją polecam go szczególnie fanom pieczywa z charakterem. Dodatkowo zdecydowałam się na dodanie do ciasta odrobiny miodu gryczanego, dzięki temu chleb zyskał delikatną słodycz i niepowtarzalny aromat.
Dlaczego warto wypróbować chleb z mąki gryczanej?
Mój przepis na chleb gryczany (z mąki gryczanej) to świetna propozycja dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnego jasnego pieczywa. Mąka gryczana sprawia, że jest on świetnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej. Unikalny smak i wartości odżywcze mąki gryczanej zyskują popularność wśród wielu domowych piekarzy.
Przygoda z pieczeniem chleba bezglutenowego
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z chlebem bezglutenowym sprawdźcie też inne moje przepisy na tego rodzaju wypieki. Wszystkich miłośników intensywnego smaku mąki gryczanej zachęcam do wypróbowania innych bazujących na niej przepisów. Od chleba na zakwasie gryczanym (bezglutenowy), przez szybkie bezglutenowe podpłomyki, aż po własnoręcznie przygotowany zakwas gryczany – zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Chleb gryczany – proste składniki, niezwykły smak
Przygotowanie chleba gryczanego nie wymaga mistrzowskich umiejętności i z łatwością upieczecie go w swojej domowej piekarni. Mój przepis na chleb nie wymaga ani skomplikowanych technik wyrabiania ciasta, ani trudno dostępnych składników. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko połączyć je razem by stworzyć jednolite ciasto. Po upieczeniu chleb jest zwarty i ciężki, ale jednocześnie zachowuje swoją smakowitą miękkość. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie pełne niezwykłego aromatu pieczywo.
Czekam na Wasze opinie
Jeśli chcecie wypróbować wypieków z łagodniejszej w smaku kaszy jaglanej, to koniecznie musicie spróbować tych bezglutenowych bułeczek jaglanych. A może macie swoje sprawdzone przepisy na inne bezglutenowe wypieki, którymi chcielibyście się podzielić? Zapraszam do komentarzy! Pochwalcie się, jak udał się Wam aromatyczny chleb gryczany!
Wasze opinie, sugestie oraz wszelkie pytania są dla mnie niezwykle cenne. Niech nasza pasja do pieczenia łączy i inspiruje! 🙂
Wyszedł bardzo dobry. Zmieliłam białą kaszę gryczaną dla uzyskania mąki. Dodałam zdecydowanie więcej wody. Pięknie wyrósł, smaczny. Polecam
Przeciez w przepisie sa zle proporcje maki do wody….
Sprawdzę i się odezwę, a póki co, mamy jeszcze wersję na zakwasie https://smakowitychleb.pl/chleb-gryczany-na-zakwasie-bezglutenowy/
Wyrósł w sam raz, skórką chrupiącą, w środku idealny 👍. Na zwykłych drożdżach, dałam jednak odrobinę więcej wody. Dziękuję za przepis.
Czytać takie komentarze to sama radość 🙂 Cieszę się, że chleb się udał!
Pozdrawiam serdecznie.
Upiekłam chleb z tego przepisu, dodałam troszeczkę więcej wody, bo ciasto nie chciało się skleić. Chlebek wyszedł bardzo dobry, wiadomo,że nie taki jak z mąki pszennej, ale jak na chleb bez glutenu jest pyszny.
Kupowałam kiedyś w piekarni pieczony na zamówienie, ale ten jest o niebo lepszy.
Pani Tosiu, hmm właśnie chleb się upiekł i w ogóle nie urósł totalnie 3 cm placek. Czy powyższe zdjęcie to na pewno chleb z Pani przepisu? :((
A jakich drożdży Pani użyła, świeżych czy suszonych? Jak ciasto nie rośnie to znaczy, że drożdże nie są aktywne, albo ciasto ma za zimno.
Oczywiście, że moje zdjęcie, po co miałabym wstawiać inne.
Dzień dobry,
upiekłam dzisiaj ten chlebek, smaczne, ale nie ma mowy o pokrojeniu, bo sie kruszy. Nie poddaję się, będę eksperymentować, pozdrawiam.
Jak się kruszy to znaczy, że za mało wody. A upiekła Pani gryczany chleb, bo jest na diecie bezglutenowej?
Na blogu mamy dział z bezglutenowymi przepisami i są znacznie ciekawsze i lepsze do polecenia przepisy 🙂
Robilam 2 podejscie i oczywiscie jak Pani pisalam uzylam drozdzy instant, chleb w momencie rosniecia mial cieoplo i znowu nie urusl zrobil sie mega suchy placek a na 2 dzien rozsypujacy sie w srodku a na zewnatrz twardy jsk kamien.
A czemu akurat ten chleb? Jest Pani na diecie bezglutenowej? Bezglutenowe z natury są trudne, a to nie jest akurat najlepszy przepis.
Na blogu jest dział z przepisami bezglutenowym, znacznie nowsze, smaczniejsze i bardziej godne polecenia niż ta stara receptura.
Zapraszam tu: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Tosiu, chyba również mam problem obecnie chleb rośnie ale za nic się nie chciała uformować kulka. Powstała totalna brynza 🙂 dałam tyle wody ile pisałaś i tyle mąki ile wskazałaś, nie chciałam dodawać więcej mąki. Czy to że nie powstała kulka ma jakieś znaczenie ?
Dzięki
Wyjść wyjdzie, ale to zły znak. A jest Pani na diecie bezglutenowej? Na blogu jest cały dział z bezglutenowymi przepisami i są znacznie lepsze receptury od tej 🙂 Wypieki z samej mąki gryczanej nie są łatwe.
Ja pieke chleb gryczany z innego przepisu i Nest pyszny .
Nie mam najmniejszych wątpliwości, że chleb z Pani przepisu jest wyborny, ale zawsze można wypróbować nasz przepis – tak dla urozmaicenia na podniebieniu 🙂
A mnie niestety chleb w ogóle się nie udał:(
Kruszy się i rozsypuje. W ogóle nie jest cały. Miałam problem z wyjęciem z foremki..wyjęłam ale pękł w kilku miejscach.
To już kolejny przepis który testuję i niestety… Mąka gryczana w ogóle nie udaje mi się, jeśli wykorzystywanie jej jako składnik podstawowy do wypieku chleba.
A może robię coś nie tak… wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem..jednak 250 ml okazało się zbyt małą ilością wody, bo w ogóle mąka nie chciałam się skleić – zlepić. Dolałam więcej wody, to faktycznie..ciasto się skleiło …ale chleb rozsypał się sam po wyjęciu z foremki:(
Wypieki bezglutenowe nie są proste, proponuję wypróbować jakiś nowszy przepis, są bardziej dopracowane i w każdym z nich można wykorzystać mąkę gryczaną 🙂
https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Od lat piekę chleb gryczany. Tu jest zdecydowanie za mało wody.
Odpowiedzi Pani Tosi beznadziejne.
Cenię sobie doświadczenie innych ludzi. Obiecuję w najbliższym czasie sprawdzić ten przepis. Być może rzeczywiście powinniśmy się nad nim ponownie pochylić.
Hej mam takie zapytanie. Przepis bardzo mi się spodobał. Jednak ze względu na nietolerancje fruktozy nie mogę spożywać miodu. Czym ewentualnie można go zastąpić? Zwykłym cukrem>? Jeśli tak to ile? Mam również celiakie więc pole do popisu dość ubogie.
Można dać syrop z agawy, albo w ogóle pominąć słodki dodatek. A wybrała Pani ten przepis, bo jest bezglutenowy? Jeśli tak to podpowiem, że na blogu jest cały dział z wypiekami bezglutenowymi i są lepsze receptury od tej 🙂
Nie jestem na diecie bezglutenowej ale nie chce jesc nice Co pszenne
Rozumiem, pytam, bo wypieki bezglutenowe są bardzo specyficzne w smaku i konsystencji. A może spróbuje Pani z mąką żytnią i zakwasem? 🙂
Witam wlasnie upieklam chleb z maki gryczanej pachnie makiem dobry tylko troche jest taki scisly. Moze troche wiecej wody dolac
Dzień dobry,
A jest Pani na diecie bezglutenowej? Bo to chleb typów bezglutenowy, więc niestety z natury trochę zbity. Na blogu mamy już nowsze i bardziej ulepszone przepisy na wypieki bezglutenowe 🙂
Pierwszy chlebek wyszedł mi placek 🙂 😉
A jest Pani na diecie bezglutenowej? Bo to bezglutenowy przepis, mocno specyficzny 🙂
A mi cos nie wyszlo ;( chleb sie wogole nie wypiekl a na.zewnatrz piekny 😉 co.poszlo nie tak ?;(
Chleb gryczany nie jest łatwy, gdyż to chleb bezglutenowy. Trudno powiedzieć co poszło źle, musiałabym być z Panią w kuchni. A ma Pani doświadczenie z chlebami? Może coś z piekarnikiem lub z drożdżami (były mało aktywne) lub ciasto wyrastało w zimnie?
To jest najlepszy z bezglutenowych przepisow tutaj zamieszczonych. Chleb wychodzi pyszny za kazdym razem. Do oststniego wypieku dodalam rozmaryn i tez byla rewelacja 🙂 Dziekuje za przepis. B
Cieszę się, że smakuje 🙂 Świetny pomysł z rozmarynem!
Witam. Czy do chleba można dodać otręby owsiane?
Dzień dobry,
A zależy Pani na tym, aby ten chleb był bezglutenowy? Bo mamy też na blogu inne przepisy z mąką gryczaną, bardziej pulchne. Ten jest specyficzny, bo bezglutenowy i jest trochę zbity, dodatek otrębów będzie ok, ale być może będzie trzeba dodać ok. 50 ml wody więcej, bo ciasto wyszłoby za suche
Nie zależy mi na braku glutenu ale chciałbym, żeby smak gryczany dominował. Czy mogę dodać np. 100 g mąki orkiszowej razowej lub graham?
Hm, jeśli nie zależy Panu na wypiekach bezglutenowych to proponuję upiec jakiś klasyczny chleb. Sam gryczany będzie jednak zbity, a gdyby upiec zwykły drożdżowy pszenny https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/ lub orkiszowy https://smakowitychleb.pl/orkiszowy-chleb-nocny-z-oliwa/ to po prostu wystarczy zamienić jakieś 200 g na mąkę gryczaną i upiec w takich samych proporcach piękny i puchaty chleb 🙂
Czyli nie modyfikowałabym tego specyficznego przepisu, tylko jakiś zwykły o dodatek mąki gryczanej.
OK, nie będę profanował 😉 Znalazłem w necie przepis na prostu chlebek pszenno-gryczany i wyszedł super – wcale nie był puchaty. Nie znaczy to, że zrezygnuję z tego przepisu – co to to nie. Przepis mam w ulubionych i codziennie do niego dojrzewam 😉 Dziękuję za wskazówki i udostępnione przepisy – są super!!!
Witam
mam problem z wyrobieniem ciasta , chleb po upieczeniu jest super , ciężki , zbity ale bardzo smaczny w sumie konsystencja jak w pełnoziarnistych. Ale mam problem z wyrobieniem ciasta , robię je na desce , klei mi się niesamowicie do rąk i do deski , kiedyś jak uniosłem do góry to ciasto przykleiło sie do rąk i uniosło razem z deską hehe , pomyślałem że to niesamowity klej. Jest to bardzo uciążliwe i zniechęca do robienia chleba , a szkoda. Może jakieś rady , może robić w misce , może więcej wody …. nie wiem proszę o rady .
Dzień dobry.
Niestety chleby bezglutenowe mają to do siebie, że są cięższe i bardziej zbite niż klasyczne pieczywo np. pszenne, taka ich natura.
Wybrał Pan też przepis z względu na mąką gryczany czy fakt, że to przepis bezglutenowy? Na blogu mamy też inne przepisy bezglutenowe na trochę lżejsze pieczywo, podaję linka: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
A jeśli chodzi o wyrabiane tego ciasta, w misce będzie lepiej, można też sobie pomóc mikserem, a ciasta nie trzeba długo wyrabiać, byle składniki się połączyły. Można też spróbować dodać z 50 ml więcej wody.
Pozdrawiam 🙂
Witam mam pytanko co jeśli nie mam suszonych drożdży czy mogę dodać świeże?
Dzień dobry.
Tak, proszę dać 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej trzeba przygotować zaczyn, w razie pytań służę pomocą.
Proszę jednak pamiętać, że jest to chleb bezglutenowy, z samej mąki gryczanej jest zupełnie inny niż klasyczne wypieki. Tak piszę w razie czego, aby nie rozczarował smakiem 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Na jakim programie piec ten chleb w automacie ?
Nie wiem czy upieczenie tego chleba w automacie to dobry pomysł, z bezglutenowcami bywają problemy. A program też zależy od maszyny jaką Pan ma i jakie są do wyboru.
podaję przepis na „Chleb gryczany”:
Składniki:
400g mąki gryczanej
0,6 litra wody
100 g maki zytniej
100 g płatków owsianych
100 g nasion słonecznika
100 g pestek dyni
100 g nasion lnu
50 g drożdży
1 łyzka soli
1 łyzka octu balsamiko
Wykonanie:
Makę, drożdże, sól i wodę umieścić w Thermomixie i wyrabiać 10 s w poz. 4 , nastepnie wyrabiać 7 min w poz … dodając resztę składników. Ciasto powinno być luźne. Wyłozyc do blaszki, pozostawic do wyrosnięcia na 15-20 min . Piec 60 min w 185 st C
Źródło: opakowanie maki gryczanej firmy Melvit
Moje modyfikacje:
1. mąkę żytnią 720 dodałem jako zakwas, nie dałem octu
2. len uprazony i zmielony- daje aromat
3. bez pestek dyni
Ciekawy przepis, ale już nie bezglutenowy.
Co do poprzednich opinii, chleb jest ok, nie wyrasta dużo, ale ma małą dawkę drożdży, na 400 gram mąki trzeba dać około 8 gram suszonych drożdży i urośnie tak jak trzeba. Nie warto też wstawiać do piekarnika by urósł, bo zbyt wysycha.
Ja właśnie robię bułki wg przepisu Tosi.
Z bezglutenowych i nowszych przepisów polecam szczególnie ziemniaczany, można go upiec z samej mąki gryczanej 🙂
witam czy można ten chleb zrobić w wypiekaczu zamiast tradycyjnym piecu?
Witam serdecznie.
Nie piekłam chleba bezglutenowego w automacie do chleba, ale myślę, że jest to możliwe, wystarczy postępować według zasad i umieszczać składniki według kolejności:
woda/mleko
cukier, sól
oliwa/topione masło
mąka
suszone drożdże
przyprawy
Ciasto musi mieć odpowiednią wagę, są różne programy w automatach, być może będzie trzeba pomnożyć składniki razy 2.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Witam serdecznie, ja piekę ten chleb w maszynie do chleba. Mam program do chleba bezglutenowego.
Potrzebna jest natomiast modyfikacja przepisu ….. Był to pierwszy przepisów na chleb bezglutenowy który wypróbowałam w swojej karierze bezglutenowca i inauguracja maszyny do chleba, niestety wymyśliłam sobie że ten przepis będzie super na bagietki i to był błąd co prawda wyglądały przepięknie ale …… można było gwoździe nimi wbijać 🙁 Kompletna porażka więc przepis porzuciłam. Po kilkunastu wypróbowanych przepisach jednak do niego wróciła tylko zastosowałam jedną zaobserwowaną zasadę z innych przepisów : 500g mąki to 500 ml wody.
I oto prosta modyfikacja:
400 ml wody
łyżka miodu gryczanego
łyżeczka soli
400 g mąki gryczanej
łyżeczka drożdży instant
kolejność dodawania do maszyny i wychodzi pychota
Często dadaję Chia i wtedy dodaję więcej wody lub siemie lniane
Pozdrawiam i życzę smacznego
Moim zdaniem mąki bezglutenowe po prostu się nie nadają do upieczenia bagietek lub bułek, a na pewno nie takich jakie znamy z piekarni.
A gdyby szukała Pani dalej bezglutenowych inspiracji to zapraszam do tego działu: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Szczególnie polecam nowsze przepisy 🙂
Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo za wspaniały przepis. Chleb wyszedł rumiany, pachnący z chrupiącą skórką, bardzo apetyczny niesamowity zapach i ten miodowy posmak. Rewelacja naprawdę polecam!!!
Super przepis na świetny chlebek !! Piekłam go wczoraj i znikł w zawrotnym tempie. Zdecydowanie będzie naszym stałym specjałem. Polecam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Cieszę się, że chleb się udał i smakował.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Czy mogę zrobić ten chleb na naturalnym zakwasie zamiast drożdży?
Zmodyfikowanie przepisu na chleb drożdżowy w taki sposób, aby był chlebem na zakwasie byłoby kłopotliwe, bo zmieniłoby się w tym wypieku wszystko, a szczególnie sposób przygotowania. Nigdy nie piekłam chleba z samej mąki gryczanej na zakwasie, ale myślę, że można spróbować taki upiec.
Proponuję bazować na tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie/ i spróbować mąkę żytnią zastąpić samą mąką gryczaną.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Czy moge zamiast miodu gryczanego dodac zwykly miod pszczeli? I w tych samych proporcjach?
Tak, może to być inny miód, proporcje się nie zmienią, jedynie smak 🙂
Uprzedzam, że jest to chleb bezglutenowy, więc nie należy do lekkich i puszystych wypieków.
Mój chlebek też nie wyrósł zbytnio, nie mógł się dopiec, mam wrażenie, że był surowy w środku mimo dłuższego czasu pieczenia niż w przepisie. Łyżeczka drożdży instant to ile gramów ? Jakieś rady, aby chlebek lepiej wyrósł i nie było zakalca?
Niestety, chleby bezglutenowe mają to do siebie, że raczej nie rosną i nie są tak spektakularne jak np. pszenne.
Aby wypiek taki był sprężysty i rósł, potrzebne są specjalne zabiegi.
Polecam ten przepis, zdecydowanie najlepszy bezglutenowy chleb: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/
Pozdrawiam.
Witam, czy to nacięcie musi być aż tak głębokie jak widać to na zdjęciu?
Witam serdecznie.
Nie, w przypadku tego bezglutenowego chleba, można w ogóle zrezygnować z nacięcia.
Pozdrawiam!
Witam!
Upiekłam dzisiaj ten chlebek, ale chyba coś zrobiłam nie tak…Z wierzchu wygląda tak jak na zdjęciu, pachnie ładnie, ale po rozkrojeniu w niektórych miejscach jest bielszy, i kruszy się… czy to wina złego wymieszania składników, czy może się nie dopiekł? Pierwszy raz piekę z mąki gryczanej więc nie mam porównania… z glutenowych mąk zawsze wychodziło świetnie… 🙁
Witam serdecznie.
Rzeczywiście, wypieki bezglutenowe są specyficzne. Jeśli chleb w niektórych miejscach jest bielszy, to znaczy, że składniki ciasta źle się połączyły. Być może zabrakło również odrobinę więcej wody. To nie jest raczej kwestia niedopieczenia.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że kolejne wypieki będą udane.
Jeśli interesują Panią bezglutenowe przepisy to polecam ten: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ lub ten https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/
Witam, mam zamiar spróbować upiec ten chlebek. Mam też pytanie, czy do wypieku użyć mąki gryczanej białej czy palonej?
Witam serdecznie.
U mnie była to mąką gryczana biała, nie wiem czy można kupić też mąkę z kaszy palonej, ale na pewno można ją przygotować samodzielnie w domu (oczywiście przy odpowiednim sprzęcie).
Myślę, że w obu przypadkach chleb się uda. Ostrzegam jednak, że jest to wypiek bezglutenowy, dlatego chlebek jest dosyć zbity, dlatego nie każdemu będzie smakował, ale znajdzie też swoich miłośników.
Pozdrawiam.
a ja mam z tym chlebkiem niestety problem. wykonałam go wg przepisu jedynym odstępstwem jakie poczyniłam było dodanie o 50 ml więcej wody, poniewaz składniki nie chciały mi się łączyć podczas wyrabiania. chleb podczas leżakowania pod ściereczką niewiele urósł. niewiele tez urósł podczas wypiekania, ale z komentarzy wynika, że to nic nadzwyczajnego. niemniej środek mnie trochę zaskoczył, ponieważ jest zbity do tego stopnia, że przypomina taką zwartą masę, gniot, bez śladu po jakimkolwiek purchelku powietrza i daleko mu do tego ze zdjęcia. mam zatem pytanie, czy ten chleb faktycznie tak wygląda, czy po prostu wypiekłam coś niejadalnego? nie bardzo mogę dodawać do wypieków inne mąki ze względu na alergię.
pozdrawiam
Tak, to że chleb nie wyrósł nie jest niczym dziwnym, w końcu to mąka bezglutenowa, więc wypieki gryczane nie są lekkie i puszyste, raczej ciężkie i zbite. Nie powinien jednak być gniotem, chleb dało się ładnie kroić i gryźć.
Jeśli jest Pani uczulona na inne mąki to mogę jeszcze zaproponować spróbowanie tego przepisu na chleb bezglutenowy https://smakowitychleb.pl/chleb-bezglutenowy/ Z nim nie powinno już być tyle problemów.
Pozdrawiam.
Tosiu, serdecznie dziękuję za przepis 🙂 niestety jednak uczulona jestem na ryż, mleko, jaja i jeszcze wiele inncyh produktów. to jest jakiś koszmar. mój jadłospis zredukował się do prawie nic. o ile jaja jestem w stanie zastąpić zielononóżką, o tyle mleko to już gorsza sprawa (można zapewne kozim, ale nie jestem w stanie znieść tego posmaku), a ryż… da się czymś zastąpić w wypiekach mąkę ryżową?
Jajka można zastąpić tofu lub siemieniem lnianym zalanym wrzącą wodą. Mąkę ryżową można zastąpić mąką kukurydzianą, orzechową, czy mąką z ciecierzycy.
Polecam w takim wypadku ten przepis: https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/
Można użyć w nim płatki owsiane, jeśli może je Pani jeść (da się kupić też bezglutenowe).
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Witam
Dołączam się do tematu bo dziecko w okresie pylenia tj od maja do sierpnia nie może jeść przenicy nawet orkiszu jęczmienia owsa żyta ryżu kukurydzy ziemniaków strączkowych czyli ciecierzycy słonecznika dyni oleju roślinnego typu rzepakowy sezamu orzechów
Ale może za to wszelkiego rodzaju nasze gryczane jaglanej mąki i płatki tylko z tego. Dodatek siemienia jest ok. Zatem ten jest super ale nie codziennie i szukam zamiennie czegoś na bardziej lekkiego choćby na proszku do pieczenia lub w formie zdrowych ciasteczek. I tak zamiennie jak nie pieczemy chleba to szykujemy naleśniki z mąki jaglanej ale dziecko błaga o coś podobnego do zwykłej pszennej bułeczki czy jest to możliwe? Pozdrawiam
Mogę w takim razie zaproponować bułeczki jaglane: https://smakowitychleb.pl/bezglutenowe-buleczki-jaglane/ albo klasyczne bezglutenowe (można wybrać dowolną mąkę bezglutenową) https://smakowitychleb.pl/buleczki-bezglutenowe-z-mlekiem-sojowym/ , ale niestety do pszennych to one nie bardzo będą podobne, to chyba niemożliwe. A tutaj zapraszam po więcej bezglutenowych przepisów, może Pani coś pokombinuje: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Pozdrawiam i trzymam kciuki za wypieki 🙂
Aha i jeszcze może jajka oraz cały nabiał mleko maślanki masło… całe szescie
Zrobilam dzisiaj ten chlebek, urósł tylko troszkę ale w smaku jest wspanialy!!!!!dziekuje za przepis:)
Rany..oczywiście miało być: piekę chlebek wg Twojego przepisu.. 🙂
Witaj, właśnie piekę przepis wg Twojego przepisu. Nie urósł, mam nadziej, że to go nie dyskwalifikuje w smaku. To moje jutrzejsze śniadanie, więc trzymam kciuki aby się udał, choć powiem szczerze- dziwnie pachnie podczas pieczenia… U Was też tak było??
Witam.
Tak, wypieki z mąką gryczaną mają bardzo specyficzny zapach, to nic dziwnego 🙂
Dziewczyny – ratunku. Zmieszałam, wygniotłam, uformowałam, przykrywałam ściereczką i odstawiłam do ciepłego piekarnika żeby wyrosło (tak, jak inne chlebki wcześniej robione). Wyszłam z domu niby na chwilę, a nie było mnie 5h. Chlebek się nawet nie poruszył, nie drgnął, zupełnie nic nie wyrósł, mocno pachnie drożdżami i jak go wzięłam do ręki to jest kruchy. Co mam z tym zrobić? jak uratować????
Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Ten chlebek jest dosyć specyficzny, bo jedynie z mąki gryczanej. Jest on dosyć zbity sam w sobie i różni się znacząco od klasycznych chlebów pszennych drożdżowych, dlatego wymaga innego traktowania. Być może po 5 godzinach dało się jeszcze go upiec, albo nie było dla niego ratunku, bo za długo leżał i nie miał dogodnej do tego temperatury. Na pewno nie jest to ciasto elastyczne, która bardzo rośnie, ale na pewno powinien urosnąć chociaż trochę. Z opisu mam wrażenie, że ciasto się wysuszyło.
Witam,
czy jak już uformuję bochenek, to mam go przełożyć na blachę z papierem i tak ma leżeć te pół godziny?
Witam.
Dokładnie tak. Uformowany bochenek zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i bezpośrednio po wyrastaniu na niej pieczemy chleb.
Pozdrawiam.
Witam czy ktoś wie ile kalori ma jedna kromka chleba gryczanego?
Witam.
Kaloryczność tego chleba jest dokładnie podana tutaj: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chleb-gryczany
Pozdrawiam.
Dzisiaj upiekłam ten chlebek. Wyszedł mi troche płaski, najstępnym razem zrobię wyższy. Ale za to jest pyszny i chrupiący.
Cieszę się, że smakował i mam nadzieję, że następnym razem ładniej wyrośnie.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam serdecznie,
czy czas pieczenia dotyczy piekarnika z termoobiegiem czy bez?
Witam serdecznie, czas pieczenia dotyczy piekarnika bez termoobiegu, chodzi o funkcję pieczenia góra-dół.
ale się zdziwiłam 🙂 szukając przepisu na chleb z mąką gryczaną weszłam na ten blog a tu taka niespodzianka 🙂 nie wiem jak ja to przeoczyłam że Wy dziewczyny prowadzicie jeszcze jeden blog 🙂 zapisuję go do ulubionych i biorę się za pieczenie chleba 🙂 Pozdrawiam!!
Życie jest pełne niespodzianek 🙂
Życzymy udanych wypieków, pozdrowienia!
dzieki 😉
Chleb wyglada super, tylko mogłybyście dodawać wiecej zdjęć (podczas robienia, np. jak wyglada ta kula z ciasta jak się je wyrobi) oraz proszę też o rady jak się robi ze świezymi drożdzami, bo instant nie mogłam dostać w sklepie 😉
To jeden z pierwszych przepisów na blogu, teraz dodajemy już więcej zdjęć z przygotowania 🙂
Proszę wykorzystać 10-15 g świeżych drożdży, a przed wymieszaniem z mąką rozpuścić je w letniej wodzie z łyżeczką cukru.
Chlebek ten jest na mące gryczanej, dlatego jego miąższ jest dosyć zbity. Jeśli chce Pani, aby wyszedł lżejszy może Pani zmniejszyć ilość mąki gryczanej i dodać trochę pszennej.
Pozdrawiam.