Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą. Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 3 minuty.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką, dekorujemy ziarenkami kaszy gryczanej (opcjonalnie). Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej