Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno gruszki, aktywny zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Opcjonalnie dekorujemy dodatkowo ciasto listkami szałwii. Formę przykrywamy i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu (bez przeciągów).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Upieczony chleb można dodatkowo naciąć według fantazji. Wstawiamy go do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Martyna 4 kwietnia 2022 o 15:15

    Chce zrobić ten chlebek, tak się zastanawiam, czy dodatek gruszki sprawi, że chlebek po upieczeniu szybciej będzie się robił nieświeży niż jakby był bez gruszki? Do tej pory robiłam różne chlebki na zakwasie, ale dodawałam tylko nasiona. Zjedzenie chlebka zajmuje nam około 4-5 dni i zastanawiam się czy ten się nie zepsuje przez ten czas? Pozdrawiam serdecznie.

    • Małgosia 4 kwietnia 2022 o 21:37

      Niestety ma Pani rację. Dodatek świeżego owocu może skrócić przydatność do spożycia. Dużo też zależy od sposobu przechowywania. Osobiście podzieliłabym w takim przypadku ciasto na pół, upiekłabym dwa bochenki i tylko jeden z gruszką. Do drugiego w takim przypadku można dodać ziarna.

  • Joanna 25 sierpnia 2018 o 14:48

    Bardzo smaczny chlebek – moja córka, która lubi sobie pomarudzic pałaszuje kromkę za kromką ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej