Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokrojone drobno gruszki, aktywny zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Opcjonalnie dekorujemy dodatkowo ciasto listkami szałwii. Formę przykrywamy i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu (bez przeciągów).
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Upieczony chleb można dodatkowo naciąć według fantazji. Wstawiamy go do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej