Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą suche składniki. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie krótko zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pół godziny. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej