Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj jednolite ciasto. Zagniataj chwilkę.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Wyłóż 30 centymetrową prostokątną foremkę papierem do pieczenia, umieść w niej ciasto i uklep. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut. Wyjmij z foremki i papieru i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Bożena 18 lutego 2018 o 12:38

    Dzień dobry! Jestem zainteresowana wypiekaniem chleba ekologicznego, ale czy ten chlebek wyrośnie bez zakwasu czy też drożdży? Pozdrawiam

  • Danuta 27 marca 2017 o 22:18

    Dziękuję za przepis i setki innych wspaniałych… Stronkę dodałam do moich ulubionych, ponieważ uczę się piec chlebki i coś na słodko… Gratuluję pomysłu i dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej