Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas. Do misy dodajemy również sól, cukier i kminek. Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy,a by było letnie i osiągało temperaturę ok. 30-35 stopni. Zaczynamy wyrabiać ciasto i powoli wlewać lekko grzane piwo. Po 8 minutach wyrabiania, ciasto będzie lepkie i gęste.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po 3 godzinach przekładamy ciasto na blat podsypany odrobiną mąki pszennej. Dłonie smarujemy oliwą (aby ciasto się nie lepiło do rąk) i zaczynamy zagniatać ciasto. Po kilku minutach przekładamy je do keksówki posmarowanej oliwą i osypaną otrębami lub wyłożonej pergaminem. Ciasto powinno sięgać ok. 3/4 wysokości.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto powinno sięgać ok. 3/4 wysokości. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-6 godzin.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, pieczemy chleb przez 20 minut. Temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy i studzimy przed krojeniem. Po postukaniu w skórkę, chleb powinien wydawać \"głuchy\" dźwięk.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 10 godz 45 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 45 min