Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1.Zaczynamy od cebuli: Obieramy ją z łupin i kroimy w piórka (na pół, a następnie siekamy w plasterki). Dalej przygotowujemy pastę curry: Do wysokiego naczynia wrzucamy posiekany czosnek, obrany korzeń imbiru, papryczkę chilli. Dodajemy kumin, 3 łyżki wody, a także kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blendera na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy przez 2 minuty cebulkę, przyprawiamy ją szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki utworzonej pasty i dusimy w niej cebulę przez kolejne 3 minuty. Podsmażoną cebulę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przekładamy do miseczki, aby ostygła.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.W misie łączymy mąkę z drożdzami, solą i cukrem. Drewnianą łyżką lub za pomocą miskera zaczynamy mieszać mąkę z innymi składnikami, dolewając 100 ml letniej wody. Następnie dodajemy cebulę z curry i dalej wyrabiamy. W ostatnim etapie dolewamy pozostałe 200-250 ml letniej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Powinno ono osiągnąć lepką konsystencję gęstej śmietany.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3.Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (np. tortownicy lub keksówki) wysmarowanej masłem. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie chleb powinien się zarumienić, a po włożeniu patyczka w chleb ma on pozostać suchy. Upieczony chleb wyciągamy z formy i piekarnika, studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 0.1 z 10 ocen

Wasze komentarze

  • Tomasz 9 stycznia 2013 o 12:30

    Wczoraj upiekłem. Robienie ciasta i wypiek w porządku. Dzieciaki zaproszone do spróbowania wydały okrzyk „Ooo fuu !!!” i nie chciały nawet spróbować. Dla mnie jest do zjedzenia- zapach imbiru, cebuli, czosnku a potem smak.
    Próbę wypieku zrobiłem ze względu na bogactwo żywieniowe cebuli i antyrakowe działanie kurkumy.

  • Joanna 4 sierpnia 2012 o 13:26
    Ocena:

    jak dla mnie, to czas 30 min jest za krótki na upieczenie tego chleba, patyczek mam wilgotny od ciasta

    • Tosia 4 sierpnia 2012 o 16:46
      Ocena:

      Każdy piekarnik jest inny, dlatego lepiej faktycznie polegać na metodzie sprawdzania wypieku patyczkiem, jeśli jest wilgotny to lepiej dopiec kilka minut dlużej.
      Myślę, że na tak mały chleb to mniej więcej 30-37 minut pieczenia.

  • Tosia 4 sierpnia 2012 o 11:29
    Ocena:

    Trzymam w takim razie kcuiki, by za drugim razem wyszedł jak należy.
    Myślę, że warto próbowac, bo jest naprawdę pyszny 🙂
    Pozdrawiam!

  • Joanna 2 sierpnia 2012 o 19:24
    Ocena:

    Po przekrojeniu okazał się całkowitą porażką – do wyrzucenia 🙁 Ja dałam 3 cebule i mimo to chleb nie jest chlebem tylko papką ze skórką na wierzchu :/

  • Joanna 2 sierpnia 2012 o 19:13
    Ocena:

    Mi niestety nie wyszedł 🙁 chleb upadł w piekarniku i zrobił się zakalec 🙁

    • Tosia 2 sierpnia 2012 o 19:49
      Ocena:

      Bardzo mi przykro Pani Joanno, że chleb nie wyszedł.

      Zastanawiam się dlaczego, bo jeszcze wczoraj go piekłam, więc pamiętam dokładnie proporcje i każdy krok i napisałam tak jak go robiłam i bardzo nam smakował. Może to kwestia tych cebul? Ja użyłam średniej wielkości, młode cebule i wyszło ich dokładnie 250 g, może u Pani trochę wiecej ich było i stąd zakalec?
      Inna opcja jaka mi przychodzi do głowy to wyrobienie, może ciasto było zbyt krótko wyrabiane, albo podczas wyrastania nie urosło jak należy, bo nie miało odpowiednio dużo ciepła.
      Mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni Pani wypiek, który nie wyszedł.

      Pozdrawiam i życzę kulinarnych sukcesów 🙂

      • Joanna 2 sierpnia 2012 o 20:45
        Ocena:

        Urosło i to bardzo. Może za bardzo? Może to kwestia drożdży? Próbuję teraz uratować chlebek. bo skórka jest przepyszna 🙂 środek wyjęłam, dodałam mąki i jeszcze raz drożdży – wszystko wyważyłam tak, żeby wagowo było ok i konsystencja jak przy zwykłym chlebie, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie… teraz rośnie. Nie będzie już taki intensywny smak, ale może chlebek jakiś się wypiecze.

        • Joanna 2 sierpnia 2012 o 21:54
          Ocena:

          chleb cebulowy uratowany 🙂 może faktycznie było zbyt dużo cebuli…

          • Tosia 3 sierpnia 2012 o 09:39
            Ocena:

            Cieszę się, że jednak uratowany!
            Tak, być może to ta cebula 🙂

          • Joanna 4 sierpnia 2012 o 09:40
            Ocena:

            dzisiaj próbuję ponownie, bardzo dokładnie odmierzę składniki… nie dam za wygraną, bo faktycznie bardzo smaczny chlebek 🙂

            pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej