Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?
Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.
Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.