Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier oraz sól. Suche składniki mieszamy z aktywnym zakwasem i zaczynamy wyrabiać mikserem. W tym czasie stopniowo wlewamy 200 ml letniej wody. Gdy składniki się połączą, dalej miksując wsypujemy bakalie. W trakcie wyrabiania dolewamy jeszcze 100 ml letniej wody.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Połączone składniki w lepkie ciasto (widoczne na zdjęciu) zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3.Po wyrośnięciu ciasta podsypujemy je odrobiną mąki żytniej i wyrabiamy 2 minuty, aby uzyskać formę kuli (widoczne na zdjęciu). Tak uformowaną kulę kładziemy na blasze z pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 230 stopni. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskamy parę podczas pieczenia, a skórka będzie chrupiąca. Chleb nacinamy ostrym nożem (u mnie na około bochenka - widoczne na zdjęciu) . Pieczemy najpierw przez 15 minut. Następnie (ważne!) wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy kolejne 15 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Bartek 21 grudnia 2020 o 18:40

    Chleb wygląda świetnie. Mam pytanie, czy można go garować w koszyku? Dziękuję

  • Lila 20 lutego 2014 o 13:55

    Upiekłam w garnku żeliwnym. Pycha

  • Dorota 12 sierpnia 2013 o 08:07
    Ocena:

    Zgadzam się, ten chlebek jest przepyszny. Jeden z ulubionych. To pierwszy chleb który mi tak naprawdę wyszedł. Odkąd przesiewam mąkę to każdy chlebek pięknie rośnie, ma dziurki w środku, jest sprężysty i smakuje wyśmienicie.

  • Sławek 22 listopada 2012 o 17:11

    Ja zastąpiłem orzechy ziemne, papaje i banany orzechami włoskimi, żurawiną i suszona gruszka i wyszedł znakomity.

    • Tosia 22 listopada 2012 o 21:32

      Super, bardzo się cieszę, bo o to właśnie chodzi, by się inspirować i eksperymentować. Szczególnie suszona gruszka mi się spodobała 🙂

  • Danuta 25 sierpnia 2012 o 09:40
    Ocena:

    Wygląda smakowicie ,następny w kolejce do wypieku 🙂

    • Tosia 25 sierpnia 2012 o 17:54

      Chlebek bakaliowy bardzo nam smakował, na pewno powtórzę go jeszcze nie raz, więc zachęcam do spróbowania 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej