Przepis

Przygotowanie budyniu
10 min
Przygotowanie budyniu

1. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jedynie 350 ml mleka. Budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kruszonki
10 min
Przygotowanie kruszonki

2. W rondelku rozpuszczamy 25 g masła. Łączymy rozpuszczone masło z 35 g mąki pszennej typ 450 oraz 25 g cukru i mieszamy. Tak powstałe ciasto na kruszonkę przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki.

Zagniatanie ciasta
15 min
Zagniatanie ciasta

3. Drożdże rozkruszamy, zalewamy 30 ml letniego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do dużej misy wlewamy rozczyn, dodajemy jajka, resztę mleka, miękkie masło oraz cukier i wyrabiamy mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i wyrabiamy przez 5 minut. Przekładamy ciasto na blat / stolnicę i zagniatamy jeszcze kilka minut.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

4. Misę oprószamy mąką, wkładamy kulę ciasta, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 45 minut.

Formowanie chałki
10 min
Formowanie chałki

5. Ciasto dzielimy na 6 porcji. Każdą część wałkujemy na podłużny pasek o podobnej wielkości (widoczny na zdjęciu), smarujemy odrobiną budyniu i rolujemy w takim sposób, aby przykryć budyń. Czynność powtarzamy kolejne 5 razy. Z wałeczków lepimy chałki. Zaplatamy warkocz z 3 wałków, dociskając jego końce.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Dwie chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

smarowanie wierzchu
1 min
smarowanie wierzchu

7. Chałki z budyniem smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

dekorowanie kruszonką
2 min
dekorowanie kruszonką

8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami. Posmarowane żółtkiem chałki posypujemy kruszonką.

pieczenie
30 min
pieczenie

9. Chałki z budyniem i kruszonką pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 30 minut.

Ocena czytelników: 2 z 8 ocen

Wasze komentarze

  • Darek 22 października 2022 o 14:27
    Ocena:

    Podana ilość mleka 515ml/500g mąki typ 550 jest totalną pomyłką 🤯
    Piekę w domu bułki, chleby (na własnym zakwasie)
    Nie da się uzyskać ciasta do wyrabiania na stolnicy mieszając mleko i mąkę 1/1
    Zawsze wyjdzie „paćka”
    Przy tej ilości mleka potrzeba min!!!
    800-900g mąki
    Więc albo jest błąd w tym przepisie albo komentarze że jest SUPER są z …kosmosu 😡

    • Dariusz 22 października 2022 o 14:34
      Ocena:

      Przeczytałem raz jeszcze…
      Przepis moim zdaniem jest nieczytelny przy podawaniu sķładników na całość🤯
      TRZEBA podać że ilości należy zmniejszyć robiąc budyń… itd
      Ja korzystam z gotowego budyniu i dlatego to mi nie grało🤯
      Po odjęciu mleka na budyń ciasto będzie OK👍
      Pozdrawiam😉

      • Małgosia 22 października 2022 o 16:59

        W treści przepisu podane są szczegóły podziału płynu na poszczególne etapy. Zapamiętam Pana uwagi na przyszłość 🙂

    • Małgosia 22 października 2022 o 17:01

      Podaną ilość mleka dzielimy na budyń i ciasto. Chałka z tych proporcji jest pyszna, polecam!

  • Asia 1 stycznia 2022 o 19:18

    Składniki są nieczytelne wszystko źle wyszło A robiłam ten wypiek ze 100 razy. Po co te modyfikacje prosilabym o poprawienie tak jak było dawniej bo nie idzie się połapać w tym przepisie. Jestem w trakcie robienia i wątpię by wyszło….

    • Małgosia 2 stycznia 2022 o 21:28

      Proszę na spokojnie przejrzeć wszystkie składniki i prześledzić kolejne kroki. W samym przepisie nic nie uległo zmianie (zmniejszyliśmy tylko nieco ilość soli). Zmieniliśmy tylko nieco szatę graficzną samego wpisu.

  • Marta 10 czerwca 2021 o 20:12

    Witam, robię chałkę z tego przepisu od dawna i jest rewelacyjna. Ale przepis został odświeżony i nie zgadzają mi się składniki. 515 ml mleka? I nie mam pewności czy ilość masła się zgadza? Proszę o sprostowanie ponieważ moja rodzina nie przeżyje bez tej chałki.

    • Małgosia 10 czerwca 2021 o 21:45

      Wszystko jest w porządku. Ilości mleka do ciasta i do przygotowania budyniu zostały połączone w jedną pozycję.

  • Halina 23 stycznia 2021 o 13:02

    Witam ponownie, moje szare komórki wróciły z urlopu i już wiem że to chodzi o kruszonkę. Ja kruszonkę zawsze robię z miękkiego masła. Pozdrawiam Halina

  • Halina 23 stycznia 2021 o 11:17

    Witam , nie rozumię punktu 2 w opisie, ( W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, łączymy z mąką oraz cukrem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki). Ile mąki i kiedy ją wyjąć i do czego dodać. Moje szare komórki chyba są na urlopie. Bardzo proszę o odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam. Halina

  • Katarzyna 31 grudnia 2020 o 08:11
    Ocena:

    Chałka wyszła super 🙂

  • Aneta 28 kwietnia 2020 o 11:16
    Ocena:

    Raczej nie jadam pieczywa z budyniem, zrobiłam dla dzieciaków i spróbowałam….no poprostu pycha 👌 jest delikatna, idealnie słodka, ten budyń pasuje fantastycznie 🥰uwielbiam

  • Ola 19 kwietnia 2020 o 21:53

    Fantastyczna! :)))
    Proponowałabym dopisać w punkcie 2, że chodzi o kruszonkę.

  • Kasia 7 lipca 2019 o 00:53

    Chciałam wypróbować ten przepis, ale nie wiem jaki typ mąki najlepiej się nadaje na chałkę. Nie chcę żeby się rozpadała, ani też była za twarda. Proszę o radę.

  • Lidia 2 grudnia 2018 o 09:31

    Myślę, że 65ml mleka to chyba za mało jak na o,5 kg mąki???
    Coś to chyba nie pasuje, może miało być 165ml????

    • Tosia 4 grudnia 2018 o 01:07

      Tak, miało być 165, już poprawiam, przy przenoszeniu przepisu na nowy blog musiał się wkraść chochlik.

      • Sylwia 9 sierpnia 2019 o 18:42

        W pierwszym komentarzu do przepisu jest mowa o 65ml mleka, natomiast w tym komentarzu o 165ml. Proszę o doprecyzowanie. Pozdrawiam

  • aga 9 lipca 2017 o 03:20

    Witam , ale mam smaka na ta chalke tylko jedno pytanie mnie dręczy czy zamiast świeżych drożdży można użyć instant ? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie ?

  • Anna 12 marca 2017 o 14:58

    upiekłam bez budyniu z tego przepisu, genialna, zapach masła unosił sie po całym domu podczas pieczenia 🙂

  • Joanna 25 lutego 2017 o 20:06

    Na pewno będę wracać do tego przepisu. Ja pomieszałam pół na pół mąkę pszenną zwykłą z pszenną pełnoziarnistą. Pychotka ?

    • Tosia 27 lutego 2017 o 08:54

      Super, przy takiej modyfikacji zazwyczaj potrzeba więcej wody, bo mąka pełnoziarnista absorbuje więcej płynu 🙂

  • Marta 15 września 2013 o 21:16

    Witam.
    Chałka wyszła wyśmienita, a zapach faktycznie rozchodził się fantastyczny. Wszystko w przepisie jest perfekcyjnie podane. Pozdrawiam.

  • Asia 14 listopada 2012 o 21:12

    Pyszna, juz sam zapach ktory rozszedl sie po calej kuchni podczas pieczenia zapowiadal niezla uczte. Kruszonka przygotowana w ten sposob byla dla mnie czyms nowym, wiec bylam ciekawa jakie beda efekty – wysmienite.
    Pozdrawiam

    • Tosia 14 listopada 2012 o 21:24

      Bardzo się cieszę, że chałka się udała i smakowała. To prawda, jej zapach rozchodzący się po kuchni jest niesamowity i poprawia humor w listopadowy wieczór.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • olcik 7 października 2012 o 18:31
    Ocena:

    zrobię ją niebawem mniam:))

  • Kaś 21 września 2012 o 12:47
    Ocena:

    znakomita chałka, jedna z najlepszych jakie jadłam!
    pyszne maślane ciasto wypełnione budyniem – bajka 🙂

    ps w przepisie wkradły się chyba dwa małe błędy: 1) żółtko w składnikach pojawia się dwukrotnie, 2) w składnikach podane jest 65 ml mleka, a w przepisie 30 ml (ostatecznie dałam 60 ml). ale to drobnostki, bo i tak chałka wyszła idealna 🙂

    • Tosia 22 września 2012 o 22:42
      Ocena:

      Cieszę się, że chałka udana.
      Dziękuje za cynk w sprawie błędów. W rzeczywistości chodziło o to, że robimy rozczyn z 30 ml mleka, a łącząc go z innymi składnikami dodajemy kolejne 30. Z żółtkiem się pomyliłam, że pojawiło się dwa razy, a zostało wymienione z myślą o posmarowaniu wierzchu chałki.
      Pozdrawiam 🙂

      • Kaś 23 września 2012 o 21:29
        Ocena:

        dzięki za odpowiedź. w każdym razie drożdzę rozpuszczone w 60 ml mleka też zapracują:)
        i dziękuję za dodanie zdjęcia:)
        pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej