Chałka z budyniem i kruszonką — doskonałość w każdym kęsie
Chałka z budyniem i kruszonką to propozycja, obok której nie przejdziecie obojętnie. Idealna na leniwe poranki jako przekąska do kawy czy też, słodki element rodzinnych śniadań. Chałka to wypiek, który swoim smakiem i aromatem przypomni Wam beztroskie chwile z dzieciństwa. Ten przepis jest (i nie przesadzam) jak odkrycie kolejnego cudu świata, tyle że we własnej kuchni. Delikatne i puszyste ciasto, kremowy budyń i dodatkowo chrupiąca kruszonka tworzą połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jeśli jeszcze nie piekliście takiej chałki, to najwyższa pora nadrobić zaległości! 🙂
Magia domowych wypieków
Wyobraźcie sobie tylko ten czarujący aromat unoszący się w powietrzu… Pieczenie chałki w domu to nie tylko sposób na pyszne, własnoręcznie przygotowane pieczywo, to również doskonała okazja do spędzenia czasu na twórczej zabawie w kuchni. Cały proces tworzenia ciasta, jego wyrastanie, a następnie wypełnianie aromatycznym budyniem to czynności, które są świetną propozycją na kreatywne spędzanie czasu z całą rodziną. Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że dzieci wprost uwielbiają tę chałkę, ale nie tylko one! Sama zawsze muszę posypać ją dodatkową warstwą kruszonki, bez której po prostu nie wyobrażam sobie życia. Na szczęście z tego przepisu wyjdą Wam aż dwie chałki 🙂
Chałka — inspiracje i warianty
Chałka z budyniem i kruszonką jest wspaniałą bazą do kulinarnych eksperymentów, do czego Was bardzo zachęcam. Możecie podkręcić smak budyniu, dodając do niego ulubione aromaty — wanilię, migdały czy nawet likier. Jeśli jesteście fanami suszonych owoców na przykład rodzynek, z powodzeniem możecie dodać je do ciasta. Kiedy już przetestujecie chałkę z budyniem i kruszonką, może będziecie chcieli poznać inne smakowite przepisy? Doskonałym wyborem będzie na przykład bananowa chałka z gorzką czekoladą. Fanów migdałów i ich niezwykłego aromatu zachęcam do wypróbowania chałki z marcepanem. Jeśli natomiast chcielibyście spróbować zaskakującej wytrawnej chałki, koniecznie zobaczcie przepis na chałkę z dodatkiem purée ziemniaczanego.
Czekam na Wasze kuchenne historie!
Czy już wypróbowaliście przepis na bajeczną chałkę z budyniem i kruszonką? Jestem ogromnie ciekawa Waszych opinii o tym przepisie! Koniecznie dajcie znać, jak Wam się udała. Zachęcam Was do dzielenia się swoimi przemyśleniami, pomysłami i sukcesami kulinarnymi w komentarzach. Każdy Wasz komentarz jest dla mnie dalszą zachętą do kulinarnych eksperymentów.
Podana ilość mleka 515ml/500g mąki typ 550 jest totalną pomyłką 🤯
Piekę w domu bułki, chleby (na własnym zakwasie)
Nie da się uzyskać ciasta do wyrabiania na stolnicy mieszając mleko i mąkę 1/1
Zawsze wyjdzie „paćka”
Przy tej ilości mleka potrzeba min!!!
800-900g mąki
Więc albo jest błąd w tym przepisie albo komentarze że jest SUPER są z …kosmosu 😡
Przeczytałem raz jeszcze…
Przepis moim zdaniem jest nieczytelny przy podawaniu sķładników na całość🤯
TRZEBA podać że ilości należy zmniejszyć robiąc budyń… itd
Ja korzystam z gotowego budyniu i dlatego to mi nie grało🤯
Po odjęciu mleka na budyń ciasto będzie OK👍
Pozdrawiam😉
W treści przepisu podane są szczegóły podziału płynu na poszczególne etapy. Zapamiętam Pana uwagi na przyszłość 🙂
Podaną ilość mleka dzielimy na budyń i ciasto. Chałka z tych proporcji jest pyszna, polecam!
Składniki są nieczytelne wszystko źle wyszło A robiłam ten wypiek ze 100 razy. Po co te modyfikacje prosilabym o poprawienie tak jak było dawniej bo nie idzie się połapać w tym przepisie. Jestem w trakcie robienia i wątpię by wyszło….
Proszę na spokojnie przejrzeć wszystkie składniki i prześledzić kolejne kroki. W samym przepisie nic nie uległo zmianie (zmniejszyliśmy tylko nieco ilość soli). Zmieniliśmy tylko nieco szatę graficzną samego wpisu.
Witam, robię chałkę z tego przepisu od dawna i jest rewelacyjna. Ale przepis został odświeżony i nie zgadzają mi się składniki. 515 ml mleka? I nie mam pewności czy ilość masła się zgadza? Proszę o sprostowanie ponieważ moja rodzina nie przeżyje bez tej chałki.
Wszystko jest w porządku. Ilości mleka do ciasta i do przygotowania budyniu zostały połączone w jedną pozycję.
Witam ponownie, moje szare komórki wróciły z urlopu i już wiem że to chodzi o kruszonkę. Ja kruszonkę zawsze robię z miękkiego masła. Pozdrawiam Halina
Cieszę się, że sprawa jasna. Przyjemnych wypieków 🙂
Witam , nie rozumię punktu 2 w opisie, ( W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, łączymy z mąką oraz cukrem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki). Ile mąki i kiedy ją wyjąć i do czego dodać. Moje szare komórki chyba są na urlopie. Bardzo proszę o odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam. Halina
Chałka wyszła super 🙂
Raczej nie jadam pieczywa z budyniem, zrobiłam dla dzieciaków i spróbowałam….no poprostu pycha 👌 jest delikatna, idealnie słodka, ten budyń pasuje fantastycznie 🥰uwielbiam
Fantastyczna! :)))
Proponowałabym dopisać w punkcie 2, że chodzi o kruszonkę.
Chciałam wypróbować ten przepis, ale nie wiem jaki typ mąki najlepiej się nadaje na chałkę. Nie chcę żeby się rozpadała, ani też była za twarda. Proszę o radę.
Polecam mąkę pszenną typ 650
Myślę, że 65ml mleka to chyba za mało jak na o,5 kg mąki???
Coś to chyba nie pasuje, może miało być 165ml????
Tak, miało być 165, już poprawiam, przy przenoszeniu przepisu na nowy blog musiał się wkraść chochlik.
W pierwszym komentarzu do przepisu jest mowa o 65ml mleka, natomiast w tym komentarzu o 165ml. Proszę o doprecyzowanie. Pozdrawiam
To są komentarze z 2012 roku, proszę zrobić jak w przepisie, czyli 165 ml mleka.
Witam , ale mam smaka na ta chalke tylko jedno pytanie mnie dręczy czy zamiast świeżych drożdży można użyć instant ? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie ?
Tak, dałabym 7 g suszonych drożdży instant 🙂
Proponuję zerknąć do działu z przepisami na chałki, bo są nowsze i ciekawsze receptury: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chalka/dowolny/dowolny/dowolny/
O dziękuję uprzejmie za szybką odpowiedź, zerknę na nowsze przepisy 😉
A jeszcze mi się przypomniała jedna kwestia – czy z instant robić rozczyn tak jak ze świeżych czy tylko połączyć make cukier i potem wlac masło i jajka ? Pozdrowionka
Instant dodajemy od razu do mąki, nie robimy zaczynu 🙂
upiekłam bez budyniu z tego przepisu, genialna, zapach masła unosił sie po całym domu podczas pieczenia 🙂
Na pewno będę wracać do tego przepisu. Ja pomieszałam pół na pół mąkę pszenną zwykłą z pszenną pełnoziarnistą. Pychotka ?
Super, przy takiej modyfikacji zazwyczaj potrzeba więcej wody, bo mąka pełnoziarnista absorbuje więcej płynu 🙂
Witam.
Chałka wyszła wyśmienita, a zapach faktycznie rozchodził się fantastyczny. Wszystko w przepisie jest perfekcyjnie podane. Pozdrawiam.
Miło mi to czytać. Pozdrawiam!
Pyszna, juz sam zapach ktory rozszedl sie po calej kuchni podczas pieczenia zapowiadal niezla uczte. Kruszonka przygotowana w ten sposob byla dla mnie czyms nowym, wiec bylam ciekawa jakie beda efekty – wysmienite.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że chałka się udała i smakowała. To prawda, jej zapach rozchodzący się po kuchni jest niesamowity i poprawia humor w listopadowy wieczór.
Pozdrawiam serdecznie.
zrobię ją niebawem mniam:))
Naprawdę warto 🙂
znakomita chałka, jedna z najlepszych jakie jadłam!
pyszne maślane ciasto wypełnione budyniem – bajka 🙂
ps w przepisie wkradły się chyba dwa małe błędy: 1) żółtko w składnikach pojawia się dwukrotnie, 2) w składnikach podane jest 65 ml mleka, a w przepisie 30 ml (ostatecznie dałam 60 ml). ale to drobnostki, bo i tak chałka wyszła idealna 🙂
Cieszę się, że chałka udana.
Dziękuje za cynk w sprawie błędów. W rzeczywistości chodziło o to, że robimy rozczyn z 30 ml mleka, a łącząc go z innymi składnikami dodajemy kolejne 30. Z żółtkiem się pomyliłam, że pojawiło się dwa razy, a zostało wymienione z myślą o posmarowaniu wierzchu chałki.
Pozdrawiam 🙂
dzięki za odpowiedź. w każdym razie drożdzę rozpuszczone w 60 ml mleka też zapracują:)
i dziękuję za dodanie zdjęcia:)
pozdrawiam!