Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu

1. Wieczorem przed pieczeniem mieszamy zakwas z mąką pszenną, mąką żytnią i letnią wodą. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.

przygotowanie składników
6 min
przygotowanie składników

2. Następnego dnia w rondlu podgrzewamy mleko, w drugim topimy masło.

przygotowanie ciasta
5 min
przygotowanie ciasta

3. W misce łączymy 500 g mąki pszennej oraz przygotowany wcześniej zaczyn levain. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Zaczynamy powoli wlewać mleko, na przemian z topionym masłem i wyrabiać ciasto. Następnie wbijamy stopniowo jajka i dalej wyrabiamy ciasto.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

4. Po ok. 6 minutach zostawiamy ciasto na chałkę w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

formowanie i drugie wyrastanie
240 min
formowanie i drugie wyrastanie

5. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na chałkę na blat. Podsypujemy je mąką (jeśli będzie lepkie) i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm, które zaplatamy w warkocz, aby uzyskać chałkę. Zaplecioną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

przygotowanie kruszonki
5 min
przygotowanie kruszonki

6. Po 4 godzinach szykujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy.

smarowanie wierzchu
5 min
smarowanie wierzchu

7. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.

pieczenie
30 min
pieczenie

8. Chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej