Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Najpierw przygotuj karmelizowaną cebulę. Poszatkuj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, gdy oliwa się rozgrzeje. Smaż aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wodę i smaż aż woda wyparuje a całość nabierze lepkiej, karmelowej konsystencji. Odstaw na bok i ostudź.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Połącz ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj cebulę. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera albo lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat/stolnicę, lekko podsyp mąką i uformuj z niego rulon. Pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut- 1 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • kasia 3 lutego 2013 o 23:47

    żadna pani mam nie cale 16 lat i dziękuje za szybką odpowiedz

  • kasia 2 lutego 2013 o 23:24

    a drożdże muszą być sypkie czy mogę użyć swieżych

    • Śliwka 2 lutego 2013 o 23:29

      Może Pani użyć świeżych. Będzie to ok. 20 g, z tym że należy pamiętać aby najpierw rozpuścić je w ciepłej wodzie, a dopiero później dodać do ciasta. Pozdrawiam.

  • magda 28 stycznia 2013 o 11:38
    Ocena:

    skusiłam się na te bułeczki i wyszły rewelacyjne. mięciutkie i pachnące cebulką. pycha!!polecam!

  • Dorota 17 grudnia 2012 o 17:40

    Dzięki! na pewno się skuszę 🙂

  • Dorota 16 grudnia 2012 o 15:10

    brzmi smakowicie, ale zastanawiam się co w końcu z tą cebulą! dodaje się ją do ciasta w fazie zagniatania czy kiedy?

    • Śliwka 16 grudnia 2012 o 16:09

      Przepraszam, już zaktualizowałam. Cebulę dodajemy bezpośrednio do ciasta. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej