Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Łączymy ze sobą mąki z solą, dodajemy do zakwasu wyrabiając mikserem. Stopniowo dolewamy letnią wodę w tym czasie i dalej wyrabiamy. Po połączeniu składników ciasto powinno być gęste i lepkie.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny lub do momentu gdy ciasto zwiększy objętość o co najmniej 30%.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Po wyrośnięciu ciasta, naoliwiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na papierze do pieczenia. Pergamin z bułeczkami kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut lub aż się zarumienią (może trwać to chwilę dłużej). Gotowe bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej