Coraz bardziej odczuwam zmianę pogody i nową porę roku. Widać to także w mojej kuchni, a nawet w domowych wypiekach.
Latem cieszyłam się maślanymi bułeczkami z malinami, a nawet z jagodami. We wrześniu to się zmieniło, teraz eksperymentuję z dynią i śliwkami.
Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z ciasta maślanego. Ale zamiast wypełnić ich środek fioletowymi owocami, postanowiłam zrobić z nich „bułeczkowe przytulanki”. Śliwki zawinęłam do środka ciasta jak roladki i przełożyłam je do formy. Dzięki temu można je bez problemu odrywać uzyskując pojedyncze bułeczki.
Śliwki lubią przyprawy korzenne, dlatego farsz przyprawiłam cynamonem, kardamonem i goździkami. A upieczone bułeczki posypałam cukrem pudrem!
Witam ?
Chciałabym do ciasta dodać puree z dyni, czy w tym przypadku dać mniej mleka? Jakie proporcje powinnam zachować?
Dzień dobry
Wszystko zależy ile puree chce Pani dać, trudno powiedzieć w ciemno 🙂
Na pewno mniej mleka, warto po prostu kontrolować konsystencję ciasta, aby było elastyczne już w trakcie wyrabiania.
Nawe spalone pyszne! Tylko zawijanie trochę nie bardzo wyszło, no ale praktyka czyni mistrzem, więc na pewno będzie drugie podejście.
Zrobiłam z mieszanki mąk (220g pełnoziarnistej i 100g pszennej typ 650). Jestem zafiksowana na zdrowym odżywianiu więc dałam tylko 40g brązowego cukru oraz konfiturę z moreli (sama ją robiłam więc też ma bardzo mało cukru)… I dochodzę do wniosku, że drożdżówki to powinny być jasne, puszyste i słodkie 🙂 W każdym razie nawet przy takich wymysłach zawijasy wyszły całkiem smaczne a przepis jest łatwy więc 5 gwiazdek 🙂
To prawda, ja uważam, że deser to jest deser, lepiej pozwolić sobie rzadziej i zjeść porządny, niż oszukiwać się, że je się zdrową słodkość 🙂
Oczywiście można go odchudzić, dać mniej cukru i do tego trzcinowego, użyć fantastycznej domowej konfitury, ale niestety pełnoziarniste drożdżówki to już nie to samo 🙂
Cieszę się, że smakowały i przepis się przydał do modyfikacji.
Czy robiąc takie drożdżówki mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? Czy może powinnam wtedy zmienić proporcje innych składników? Szukam sprawdzonego przepisu na drożdżówki pełnoziarniste 🙂
Można spróbować zrobić z samej mąki pełnoziarnistej, ale wtedy prawdopodobnie potrzeba będzie odrobinę więcej wody. Musiałaby Pani kontrolować konsystencję ciasta na etapie wyrabiania, aby było elastyczne 🙂
jaki jest przelicznik z drożdży suszonych na świeże. nie przepadam za drożdżami instant.
Ilość suszonych drożdży x 2, czyli w tym przypadku będzie to ok. 15 g świeżych drożdży.
Pozdrawiam serdecznie.
Wyszły smakowicie 🙂 Trochę zmodyfikowałam przepis, bo zamiast śliwek dodałam powideł śliwkowych 🙂