Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Owoce łączymy z cukrem Następnie dzielimy na 10-12 części, z każdej z nich spłaszczamy na okrągły placuszek, na środku kładziemy łyżkę farszu, boki ciasta zwijamy ku środkowi i formujemy bułeczki.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem. Bułeczki pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej