Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
1. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól, tarte ogórki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Elastyczne i lekko klejące ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
40 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej