Co prawda dopiero pierwsza połowa sierpnia, ale ciekawa jestem jakim smakiem kojarzy Wam się koniec lata? Dla mnie przełom sierpnia i września to czas grzybobrania i moich ukochanych kurek.

Lubię wtedy leśne spacery w kaloszach, w poszukiwaniu dorodnych grzybów, które następnie suszę na zupę grzybową i wigilijny bigos. Najbardziej cieszą mnie jednak zebrane kurki, które często dodaję do jajecznicy, rozpoczynając tak dzień.

Do jajecznicy zazwyczaj podaję kromkę świeżego chleba bułkę i właśnie dlatego wymarzyłam sobie pieczywo z farszem kurkowym. Uznałam, że lepiej od chleba, sprawdzą się w tej roli puszyste bułeczki.

Miałam rację, z przepisu wyszło 6 bułeczek i wszystkie zniknęły podczas śniadania, jako dodatek do jajecznicy :)

ciasto na bułkinadzienie kurkowebułeczki z kurkamibułki

Bułeczki z kurkami
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6
 
Skladniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 50 g mleka w proszku
  • 200-220 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • Farsz kurkowy:
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • świeże liście rozmarynu
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
Instrukcja
  1. Przesianą mąkę łączymy z mlekiem w proszku i drożdżami.
  2. Dodajemy sól i mieszamy suche składniki
  3. Wodę gotujemy tak, aby była letnia, lecz nie gorąca.
  4. Powoli wlewamy letnią wodę do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 8 minut, aż osiągnie formę kuli.
  5. Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Przygotowujemy farsz kurkowi.
  7. Cebulę siekamy w kostkę. Kurki myjemy i suszymy.
  8. Na maśle smażymy kilka minut cebulkę (którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku), po 3 minutach dorzucamy kurki z ziołami i dusimy je kilka minut. Na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę. Farsz przekładamy do miseczki i studzimy.
  9. Do ostudzonego farszu dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
  10. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 6 równych części.
  11. Każdą kulkę z ciasta spłaszczamy dłonią, a na środku kładziemy dwie łyżki farszu.
  12. Zawijamy boki ciast do środka i kładziemy bułeczkę na pergaminie ku dołowi (dzięki temu farsz podczas pieczenia nie wyleci).
  13. Bułeczki przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  14. Następnie smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy sezamem.
  15. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Marzena 17 sierpnia 2016 o 11:57
    Ocena:

    Polecam gorąco bułeczki. Wyszły bardzo smaczne. Warto od razu zrobić z podwójnej porcji bo 6 małych bułeczek rozchodzi się w oka mgnieniu 🙂 W sezonie kurkowym z pewnością będę powtarzała.

  • Basia 11 lipca 2014 o 19:57

    Czy bułeczki je się na zimno czy na ciepło? Szukam przepisów na bułeczki z nadzieniem, np. aby zabrać na dłuższą podróż, więc muszą być zjadliwe na zimno 😉

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis