Powoli zaczyna się czas jagodzianek i owocowych wypieków. Uwielbiam bułeczki z jagodami, ale nie ukrywajmy, są one dosyć kaloryczne. Słodkie ciasta drożdżowe z dodatkiem sporej ilości cukru, masła i jajek do dietetycznych nie należy. Dlatego postanowiłam, że spróbuję upiec jagodzianki w trochę odchudzonej wersji.
Ciasto nadal zawiera podstawowe składniki jagodzianek, jednak nie ma w nim grama drożdży, gdyż jest oparte na zakwasie. Dodałam też mało cukru, który dodatkowo można zastąpić cukrem trzcinowym. Zrezygnowałam z dodatku masła, a liczbę jajek zmniejszyłam do jednego. Farsz nadal jest słodki i jagodowy. Moje bułeczki z jagodami posmarowałam białkiem i posypałam wiórkami kokosowymi, zamiast cukru pudru, lukru lub kruszonki. Wyszło pysznie 🙂
Bułki wyszły bardzo kwaśne i to na pewno za sprawą dużej ilości zakwasu. Miękisz bułek za to bardzo fajny i sprężysty, nie zbity. Następnym razem zrobię wieczorem zaczyn i dam 50g zakwasu.
Analizuję proporcje składników i wydaje mi się, ze bułki nie powinny wyjść nadmiernie kwaśne chyba, że zakwas jest słaby lub ciasto przegarowało. Oczywiście przygotowanie zaczynu i użycie go do właściwego ciasta zamiast zakwasu nie zaszkodzi.
Genialnie! Szkoda że nie można wstawiać zdjęć, ale wyglądają i smakują obłędnie. Jagody się nie wylały, a 5 dyniowy zakwas dał radę 😁
Super, bardzo ładne, dość treściwe. Mało słodkie jak na mój gust, ale to oczywiście kwestia indywidualna. Osobiście zrobiłam z malinami 😀 Będę robić jeszcze raz.
Jak zamienię zakwas i mąkę na wersję orkiszową to wyjdą smaczne bułeczki czy nie? ?
Tak! Jeśli będzie to mąka orkiszowa jasna to proporcje bez zmian 🙂
Z orkiszową dają radę, naprawdę smaczne!
Mniam! Trochę z wrodzonej niezdarności przy formowaniu kształtnych bułeczek a trochę z lenistwa zaprosiłam ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem.
Wyszła bardzo aromatyczna jagodzianka XXL 🙂
Trudno było się oprzeć więc kroiliśmy jagodziane kromki nim całkiem wystygło.
Muśnięte Smakowitą – żebra pękają od takiej uczty 🙂
Dziękuję Tosiu za inspiracje – jam uzależniona od Twoich receptur z zakwasem!
Ale super bułeczki! Szkoda że glutenowe 🙁 buu już nie pojem 🙁
Na blogu znajdzie się też coś dla bezglutenowców: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ 🙂
Tosiu, sól masz w składnikach podaną przy farszu, a chyba trzeba ją dodać do ciasta 😉
Faktycznie, stary przepis i wdarł się chochlik. Dzięki 🙂
Czy mozna podmienic cukier ksylitolem?
Nie mam doświadczenia z ksylitolem, ale myślę, że tak 🙂
Mniam! Wyszły pyszne i śliczne. Jagody trochę się rozlały, ale bułeczki i tak są wspaniałe. Dłużej mi wyrastały, bo nie mogłam piec po godzinie. Posmarowałam białkiem i posypałam odrobiną cukru. Trochę jagód pozostało niewykorzystanych. Bułeczki nie są bardzo pracochłonne. Wspaniały przepis i świetny blog. Dziękuję!
Cieszę się, że wyszły i smakowało 🙂
A w razie czego podpowiadam, że ciasto można tez uformować szybciej niż po 2,5 godziny i wtedy drugi etap wyrastania może być odpowiedni dłuższy. Jak ciasto za długo rośnie to zaczyna też pękać i to może wpływać na rozlewające się jagody.
Pozdrawiam!
Wszystko wymienione przez Pani było tak. Nadzienia było dwa razy mniej. Bułki wyszły ładne okrągłe wysokie. Może marę minut dłużej się piekły, mam 1,5roczne dziecko ? Mleko pokojowe, nadzienie ze skrobią ziemniaczaną powylaziło bokiem,nie w miejscu sklejenia…
Dzień dobry! Smaczne wyszły bułeczki, tylko „gumiaste” no i nadzienie trochę powylaziło ?
Czy może mnie Pani coś poradzic? Z mlekiem zawsze guma wychodzi.
Z mlekiem wcale nie powinna wychodzić „guma”, ale dzieje się tak czasem, gdy doda się do ciasta zbyt gorące mleko, które sparza ciasto! Płyn ma być letni, a nie gorący.
Mleko można również zastąpić wodą, proporcje bez zmian. A jak nadzienie „wyłazi” to znaczy, że zostały źle uformowane, za dużo jagód pewnie na jedna bułkę, albo porcje ciasta zbyt cienko rozpłaszczone.
Wyszły obłędne, zamiast jajka 1 średni , dojrzały rozpęczniany banan, mleko kokosowe domowe, nie smarowałam niczym , posypałam cukrem pudrem , nadzienie to jagody , cukier ciemny ten na literkę ,,m”, skrobia ziemniaczana(łyżka) , kardamon(1łyżeczka)A i zrobiłam 12 mniejszych zamiast 6 wielkich, , obłęd
Super modyfikacja wegańska 🙂 I faktycznie zamiast jajka świetnie się sprawdza banan lub siemię lnianie!
a bez dodatku smakowitej , solo dadzą radę ? Potrzebny mi jest wegański przepis 🙂
Pewnie, że tak 🙂
Wow, wow i wow
A jak nie dam jajka i podmienię mleko na jakieś roślinne to tez wyjdą? Będą smaczne?
Tak, ale zamiast jajka potrzeba jeszcze czegoś mokrego, być może odrobiny więcej płynu. Zamiast mleka krowiego może być roślinne np. kokosowe 🙂