Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę pszenną, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto na bułeczki z jagodami na zakwasie zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Jagody łączymy z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bułeczki z jagodami na zakwasie smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią.
Ocena czytelników: 4.5 z 4 ocen
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej